Tuesday, 12 November 2013

Shopping Online Punya Pasal


Assalamualaikum semua, dekat sini siapa yang suka sangat shopping online?? Hmm kinah pun pernah jugakla shopping online ni. Terdapat kebaikan dan keburukan bila kita bershopping online ni (hancur bahasa ko buat kinah oiii). Pengalaman kinah beli secara online ni so far so good, tak pernah lagi ditipu. Korang semua ada pengalaman ditipu oleh penjual online tak? Cuba share sikit. Kinah cuma nak share pengalaman bestfriend kinah, baru-baru ni dia ada beli baju secara online, dah berkenan katanya, lagipun baju tu dia nak pakai masa hari nikahnya bulan Januari nanti. Tapi entah macamna parcel yang dia tunggu hampir satu bulan tak sampai-sampai. Bila call tak berangkat, bila mesej tak berbalas apa lagi makin naik hantu la kawan tu, habis semua geng kami dirojernya untuk dihebahkan mengenai butik tersebut. Sampai sekarang tiada khabar berita, mahal jugakla nilai baju tu RM150 bukannya sikit, macam-macam boleh dibeli. Selepas daripada kejadian tu, dia dah serik nak beli online, see kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Hal ini secara tak langsung dah menjejaskan bisness online orang lain. Bila ada kejadian macam ni orang akan berasa was-was nak beli secara online, orang nak memudahkan pembeli tapi bila ada yang ambil kesempatan macam ni rosak bisness orang. 


Harap sangatla ye, kalau nak berniaga online tu buat cara nak berniaga, jangan fikir nak ambil untung aje, tak pasal-pasal rosak bisness orang lain. Bila dah sekali terkena orang tak mau terkena lagi. Jika betul ada masalah penghantaran, beritahu pelanggan, ini tidak call tak jawab mesej tak balas bila benda macamni dah tersebar yang turut terjejasnya bisness orang lain jugak. Fikir-fikirkanlah.

p.s Sambil baca tu, jom kita bantu Maybank untuk Project H.E.A.R.T mereka di Kg Chuweh
Klik sini


15 comments:

  1. suka jugak beli online sbb mudah dan kdg2 murah.
    tp stakat ni belum lg beli bju.
    sbb tkot dpt nnti xpuas hati even mmg rmai fedback ckp ok ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula, kinah pun tak pernah lagi beli baju. tambah orang mcam kinah ni ntah ada saiz ke idak huhu

      Delete
  2. alahai..sian kawan kinah tu..moga penjual tu sedar kesalahan dia..jangan nak ambil kesempatan orang lain dengan bniaga cara xbetul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula, tak pasai2 burn duit dia. harap lepasni semua berhati2 ye

      Delete
  3. tu namenye xde rezeki...ikhlaskan hati yerr kalau ditipu..hahaha.... :)

    ReplyDelete
  4. tb dulu pernah kne beli kat fb baju kurung yg dijual murah..so sakan la pakat ngn opismate beli skali..ade laa 4 5 pasang..bile bankin tggu punye tggu da 1bln xsmpi2..nasib laa tb ade kwn kje bank n trace punye trace n siap ugut die lg..heheh lastly tb dapat blk duitnyee..rupenye lelaki..so nk shopping ni sbnrnye kene ati2 itu je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula TB mcm tu je caranya nak ajar orang macamni, suka sangat ambil kesempatan pada orang lain

      Delete
  5. kesiannye dia.. selalu jugak dgr penipuan camni.. aefa tak menipu tau.. wat biz dgn jujur :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aefa, sebab orang macamni la orang jadi tak yakin nak beli secara online. semoga orang tu diberi Hidayah

      Delete
  6. sebelum nie sye memang takut nak beli brg yg jual secara online..baru2 nie je 1stime sye cuba beli hair chalk,selamat la dapat ..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..Diana pn kadang beli cara on9 jgk lau ada brg yg Diana berkenan...pena sekali da bankin duit tpi brg xada smpai...nsib baik hrg brg yg Diana oder tu xmahal sngat...inner tudung...tpi sedih jgk sb duit da kirim tpi brg xada smpai...skrg Diana akan lebih berhati2 lau nak oder brg cara on9 ni...

    ReplyDelete
  8. Sian kwn kinah tu,ain pn rjn gk bli online sbb dh termula bli kn,pas2 mudh..tau2 brg dh smpi..cme cm pakaian tu kite xdpt pegg kain tu jens cmne wlupn dh bg tau..slalu bli kat kdi ke btik ke msti nk belek2 kain xsudh..klu online nampk cntk je trus ordr..alhamdulillah stakat ni xpenh lg tertipu,tp tsilp anta brg tu de la..n mtk2 jgn la kne tipu cm kawn kinah tu kene..

    ReplyDelete
  9. kecian bila dengar tetang kawan
    cik puan Kinah kita tu..

    apa pun , sikap penjual perlu la amanah bila berurus niarga .
    xpelah.. Allah swt ada..

    ReplyDelete