Saturday, 16 November 2013

Petua Mengubati Resdung

Assalamualaikemu semua, tadi masa jalan-jalan dekat Facebook terjumpa satu petua untuk mengubati resdung. Sama ada boleh pakai atau tak tu tak pasti la, korang try la dulu ye. Ambil limau nipis sebanyak 8 biji, daun pandan 10 helai diracik halus macam bunga rampai. Perah limau nipis tadi dan gaulkan dengan daun pandai sehingga sebati. New chemical akan terbentuk. Sapu campuran tadi di muka korang, kalau sesuai, tak sampai 5 minit ulat resdung tu akan keluar ikut kulit muka. Paling banyak akan keluar di bahagian kening, jika tersangkut tarik je ulat tu. Eee rasa geli pulak... huhuh

Buat 3 kali seminggu, waktu sesuai diantara jam 10.00 pagi hingga 3.00 peetang kerana waktu tu virus tu tengah aktif. Campuran yang lebih tu bolehla disimpan ke dalam peti ais, tapi tidaklah seefektif yang fresh tu. Kinah cadangkan baik buat sikit dulu. Masa sapu campuran tadi, seeloknya letak kain hitam di paha sebab ulat ni lebih attract pada wana hitam.

Sejauhmana keberkesanan tu kinah tak pastila, tapi rata-rata mengatakan berkesan. Cubalah ye.

4 comments:

  1. ika takde resdung tapi selalu dengar orang cakap bagus cara ni, berkesan...

    ReplyDelete
  2. Eh ada ulat akan keluar ke nt? Mcmn muka ulat tu eh? Tak tau pula resdung pasal ada ulat..

    ReplyDelete