Thursday, 9 February 2017

Baby Carrier Tradisional

Rasanya kalau guna cara ni anak kita boleh diam je kot. Jadi mak-mak bolehla kot buat keje dengan tenang hehe. Jimat belanja tak payah beli baby carrier.

DIY- Bekas Bunga Hiasan

Hari ni bersiaran lewat sikit. Mencari idea yang hilang. Akhirnya baru teringat hari tu ada download gambar untuk hiasan bunga rasanya sesuai la kot letak dalam rumah. Bunga hiasan je la ye. Gambar ni kinah dapat dari kawan kinah. Aritu dia ada share. Macam menarik je untuk dikongsi pada semua. Pada yang nak mencuba selamat mencuba ye.


Mula-mula cari kain tuala yang dah tak nak pakai dah. Kalau ada bajet lebih beli tuala yang murah-murah je. Kemudian bancuh simen dan masukkan tuala tersebut ke dalam  bancuhan simen tu. Masa ni kena pakai plastik nanti melekat pulak simen tu pada tangan. Pastikan tuala tadi tu betul-betul kena bancuhan simen.


Setelah itu, carilah kotak lama ke apa yang boleh untuk diletakkan tuala tadi. Biarkan sampai kering. Bila dah kering bolehlah catkan dengan warna kesukaan korang. 


Ha tara inilah hasilnya. Cantikkan tapu tula kerjanya leceh sikit. Pasni bila tetamu datang ke rumah tanya mana beli, jawab jebuat sendiri je hihi.

Wednesday, 8 February 2017

Meroyan Tu Serius Ke

Dah tengah malam, anak dara dah mimpi ke mana. Kita je tak pejam lagi. Nak update entri tak tau nak update apa. Tepu sungguh otak ni ha. Mood novel? Buat masa ni belum lagi. Mood tak sampai lagi. Kita peram dulu ek. Sekarang ni kinah tengah baca novel Alamak Tersuk La Pulak. Baru baca separuh tiba-tiba mood malas datang so KIV dulu jawabnya.

Eh aritu rakyat telah digemparkan dengan kes ibu kelar anaknya di Kelantan. Ada yang kecam dan ada yang simpati. Janganlah kecam dan hentam ibu tu. Dia sakit sebenarnya. Orang dulu-dulu panggil meroyan. Jangan buat main-main meroyan ni. Sekali terkena parah. Sebagai contoh macam sebuah drama yang tengah ditayangkan di TV3 pukul 2.00 petang, Samudera Rindu. Itupun kes meroyan juga tu. 

Meroyan ni biasanya berlaku pada ibu-ibu yang tengah berpantang mahupun yang lepas pantang. Berkemungkinan mereka ni terlalu stress sehingga jadi ke tahap ni. Ibu-ibu yang dalam pantang ni kenalah dijaga emosi mereka, jangan bagi diorang fikir yang bukan-bukan. Pada masa ni peranan suami amat penting. Jaga isteri dan anak tu. Janganlah pada masa isteri tengah berpantang awak pergi berfoya-foya kat luar, minum kopi dekat kedai mamak. Sepatutnya duduk rumah, tengok apa isteri awak tu perlukan. Ni biarkan saja bini awak tu terkontang -kanting sorang-sorang tambah dengan karenah anak-anak lagi. Tolonglah apa yang patut.

Haa kan dah merapu jauh dah. Bukanlah niat nak membebel ke apa. Cuma sebagai luahan hati. Sedih tau tengok gambar baby tu. Syurga buatmu sayang. Dulu jarang kes meroyan ni dilaporkan di Media sekarang ni makin banyak pulak. Semoga dijauhkan pada rakan-rakan semua daripada penyakit tersebut.

Tuesday, 7 February 2017

Menang Giveaway daripada Blog Ana Suhana

Sebenarnya semalam dah umum pemenang. Alhamdulillah rezeki pada bulan Februari ni. Pada asalnya hanya 5 orang sahaja pemenang oleh kerana yang join 81 orang jadi hadiahnya bertambah menjadi sepuluh orang. Kinah join pun dah last minit. 

Hadiahnya? Sourvenir daripada Korea. Apakah dia? Kinah pun tak pastila. Oh ye kinah dah ambil bungkusan di pejabat Pos Laju tadi. Seperti yang dijangka hadiah daripada kak Suria Amanda. Apakah hadiahnya? Haaa kinah dapat planner. Ok la. Planner tu bolehla digunakan untuk list barang dapur hehe. Kinah bukannya kerja lagi nak kejar dateline huhu.



Sunday, 5 February 2017

Produk Terbaru Adabi


Rempah Adabi telah lama bertapak di negara kita. Malah telah dikenali diseluruh pelosok dunia. Jadi, seiring dengan semasa Adabi telah mengeluarkan perencah Adabi yang baharu bagi kinah la kot sebab masa beli barang dapur baru kinah jumpa rempah-rempah ni. Gambar kat atas tu dah biasa dah kita lihat dan guna.

Kini Adabi telah mengeluarkan beberapa perencah baharu yang mana dapat membantu para ibu-ibu untuk memasak iaitu perencah rendang. Haa lepasni tak payahla kita susah-susah nak blend bahan rencah tu semua. Haa ini dia.


Cantikkan packing ni. Ha lepasni rajinla ibu-ibu semua masak rendang sebab dah ada yang instant. Selain rendang, Adabi ada juga mengeluarkan perencah kerutuk. Haa yang ni kinah baru beli aritu. RM0.80 je. Murah kan.



Satu lagi kinah ada nampak perencah untuk kari udang, ketam dan sebagainya. Kiranya ni perencah untuk masak kari seafood.


Ok lah tu. Sekarang ni semuanya dah ada. So no more excuse la kalau malas nak masak. Semuanya dah senang sekarang ni.

Freebiesland untuk Free Sample

Hari Jumaat lepas ada terima sekeping surat daripada pos laju. Surat pemberitahuan sebab tuan punya surat tak ada di rumah. Hehehe memang keluar pun. Kena la pergi ambil di pejabat Pos Laju. Rasanya hadiah daripada kak Suria Amanda kot. Tunggu je la esok apa kandungannya ye dan kinah akan update entri tu nanti.

Oh ye baru-baru ni kawan kinah ada up status tau dia dapat free sample. Katanya dia dapat daripada freebiesland. Kinah pun teruja juga dengarnya sebab kinah pun suka free sample ni. Apa yang penting kita kena rajin follow up kadang-kadang ada yang dah expired. Macam-macam-macam ada tau. Daripada shopping, food and beverage, kids and mom, fashion and beauty. Siapa berminat bolehla pergi jengah web ni freebiesland.my


© Love Is Simple
Maira Gall