Tuesday, 28 February 2017

Sila Tinggalkan Link Anda

Tuesday, February 28, 2017 18 Comments

Pengumuman kepada semua blogger di luar sana. Kinah nak mencari bloglist bagi bulan Mac nanti. Dah tak lama dah nak masuk bulan baru. Jadi dengan itu diminta kepada semua untuk meninggalkan link blog. Pemilihan akan dibuat oleh Thahirah. 

Pencarian ini berlangsung sehingga 28/2/2017


Sunday, 26 February 2017

Japanese Village Di Bukit Tinggi

Sunday, February 26, 2017 6 Comments
Entri kali ni bersambung dengan sehari di Colmar Tropicale di Bukit Tinggi. Pada mereka yang dari Colmar Tropicale disediakan truck untuk ke sana. Kalau dari Colmar jalan kaki mau terjulur lidah. Jauh tu dengan jalan berbukit lagi. Ada juga yang bawak kereta sendiri ke atas tu tapi bagi kereta yang cc kecil better jangan mau hangit brek nanti.

Lepas sampai di sana untuk ke Japanese Village kita perlu menaiki tangga sebab tu kinah kata mana yang bawak anak kecik tak sesuai bawa stroller sebab di kawasan sekitar terutama nak ke rumah Jepun memang kena naik tangga lagi.


Haa lepas naik tangga kena jalan sikit lagi. Berbukit juga la. Kita yang lama tak excercise ni pancit di tengah jalan hihi.

Lepas jalan berbukit tadi kita akan berjumpa dengan pemandangan ni bersebelahan dengan booth gambar.

Ok kita dah sampai di kawasan Japanese Village. Welcome to Japanese Village.

Ni papan tanda. Sebenarnya kita berada di paras 3500 kaki dari aras laut. Di sini ada kedai cenderamata, Botanical Garden, Japanese Tea House, Rumah Jepun.

Bergambar dekat signboard je la nak turun tangga dah tak larat hehe.

Pemandangan Botanical Garden dari atas.

Ni dekat Rumah Jepun. Di sini kita boleh menyewa pakaian tradisional masyarakat Jepun iaitu Kimono. Disebabkan ramai sangat malas nak mencuba.

Pandangan dari atas Rumah Jepun.



Si bapak dan anak tengah tengok ikan. Nak ke seberang kita boleh jalan atas batu di kolam ni.

Di sebabkan hari dah nak hujan moh le kita balik. Sebenarnya banyak lagi tempat kita boleh lawati disebabkan kekangan masa tak dapatlah meronda semua tempat. Sila abaikan muka orang belakang yang serebeh tu ye.

Keluar je dari kawasan Bukit Tinggi hujan turun mencurah-curah. Nasib cepat turun kalau tak mandi hujan la kita tiga beranak. Ok lah itu je cerita kami di Bukit Tinggi.








Sehari Di Colmar Tropicale di Bukit Tinggi

Sunday, February 26, 2017 1 Comments
Disebabkan semalam adalah cuti mingguan suami jadi kami decide nak pergi berjalan makan angin. Tak fikir panjang suami ajak ke Bukit Tinggi. Ala tempat macam ala-ala di luar negara tu. 


Disebabkan semalam adalah hari cuti, jadi kebanyakan ibu bapa mengambil peluang bawa anak-anak jalan ke sini. Bayaran masuk bagi orang dewasa sebanyak RM15.00 budak- budak pulak RM8.00. Bagi budak besar Thahirah tak dikenakan bayaran.

First impression tempat ni wooww macam bercuti di luar negara pada hakikatnya dalam negara je.Kami sampai sana pun agak lewat sebab terpaksa tempuh jammed kat Batu Caves tu ha. Kalau tau macam tu baik ikut Batang Kali-Genting-Highland.

Masa kami sampai kebetulan ada persembahan di stage. Kinah tengok jap orang menari.


Gelek jangan tak gelek haha..

Masa ibunya tengah tengok orang menari si anak dan si bapak sedang meronda. Tak terkejar ayahnya.

Lepas habis pusing kat area pentas tu kitorang jalan berjalan sikit ke depan tu. Siapa nak main macam ala-ala funfair pun ado. Kinah cuba tangkap itik. Satu token bernilai RM2.00. Dapat la bear kecik hihi. Jadilah dari tak dapat apa-apa.

Eh eh tetiba pulak ada ahli mesyuarat sedang bersidang hehe.

Kat sini memang ada jual makanan tapi agak mahal la sikit. Apa yang penting tak ada kedai mamak ek. Siapa tekak melayu bawakla makanan siap-siap sebab boleh dikatakan makanan sini agak mahal. 

Siap ada badut lagi. Comelkan badut ni. Gegirl. Thahirah takut dengan badut.

Lepas habis pusing kat area situ kitorang tengok swan. Ada dua ekor swan.



Sorila ye. Swan ni datang kat kitorang je. Hihi

Sejujurnya pada parents yang bawa anak kecik better bawak baby carrier. Sebabnya kawasan ni terlalu banyak tangga.

Lepas habis tengok swan kitorang menaiki truck nak ke Jepun Village. Ha yang tu entri lain la ye.










Friday, 24 February 2017

Terima Sampel Susu Nankid

Friday, February 24, 2017 1 Comments
Lepas solat zohor tadi terdengar orang ketuk pintu. Dalam hati siapa pulak ni. Mula-mula tak nak bukak sebab takut salesman datang. Makin lama makin kuat dia ketuk dan bagi salam. Ehh tak leh jadi ni. Bukak je pintu rupanya posmen pos laju. Blur jugak masa tu apa benda pulak ni. Rasanya semua hadiah giveaway dah selamat sampai dah minggu lepas. Bila dah sain semua dan tengok parcel apa menda ni. Bila tengok bahagian bawah penerima tu dia ada remark Nankid.  

Ohh baru la teringat hari tu kinah ada request free sample untuk susu budak. Dah orang nak bagi kita ambil. Bukan kena bayar pun. Siap daftar jadi ahli lagi ha. So tak tunggu lama bukak parcel ada kotak dalamnya. Dalam lotak tu ada susu dan sehelai sapu tangan. Waa terima kasih Nestle. 

Sampel Susu

Kalau tak salah susu Nankid ni agak mahal juga. Lagipun sekarang ni Thahirah minum susu Dutch Lady. Aritu ibunya dapat susu kali ni anaknya pulak dapat susu. Pada yang nak dapatkan sampel percuma macam kinah pergi je web freebiesland. 

Giveaway Sample Collagen Soap Nurraysa Beauty

Friday, February 24, 2017 7 Comments


KOLAGEN MARIN ASLI- mengandungi mineral, asid amino, beta karotein, serta protein yang membantu mengekalkan kolagen dalam kulit

MINYAK ZAITUN - berkesan membersih dengan mendalam tanpa menyumbat pori - pori dan telah digunakan secara meluas dalam industri kecantikan di barat kerana kandungan vitamin E yang tinggi yang boleh merawat kulit muka serta anti penuaan yang sangat dipercayai

SUSU KAMBING- mengandungi selenium dan vitamin A iaitu makanan penting untuk kulit yang cantik menawan. Kaya dengan asid laktik yang berupaya membuang sel kulit mati yang degil di kulit, melembabkan serta mencerah kembali kulit yang kusam. Barat menggelarkan ia sbg 'healing miracle'

*Herba terpilih
*Habbatussauda'

Inginkan kulit anda mendapat manfaat dari bahan-bahan hebat di atas? 

Sabun ini juga sesuai untuk:
✔ Bayi seawal baru lahir
✔ Kaum lelaki & wanita yg mempunyai masalah kulit
✔ Eczema, gatal serta kurap
✔ Boleh guna satu badan

Senarai Link yang Ditinggalkan

Friday, February 24, 2017 3 Comments

Thursday, 23 February 2017

Panas Betul Hari Ni

Thursday, February 23, 2017 0 Comments

Fuhh panas betul hari ni. Membahang rasanya. Mungkin panas nak hujan kot. Tadi pergi ke rumah mak mentua bagi Thahirah main dengan adik sepupunya. Kesian Aleesya ruam dia makin teruk sehingga ada kesan hitam. Bila semakin panas makin teruk ruam dia. Tambahan pula dia kuat berpeluh. Siapa sini tahu macam mana nak kurangkan ruam tu sebabnya dah macam-macam cara opah dia buat nak hilangkan ruamnya tu. Sampai dah ada kesan hitam ditengkuknya tu.

GIVEAWAY #1 BY AISYAH

Thursday, February 23, 2017 1 Comments

Malam ni adalah untuk join giveaway. Syaratnya sangat mudah. 

Bagi menjawab soalan kenapa saya nak menjadi peserta bertuah sebabnya saya nak menang perfume tu. Kalau tak menang pun takpe dapat masuk dalam bloglist pun alhamdulillah. 

Giveaway akan ditutup bila peserta cukup 50 orang. Ehh tunggu apa lagi follow rapat-rapat.

Giveaway Pre-Loved Buku 2017

Thursday, February 23, 2017 2 Comments

Kali ni kinah nak join satu giveaway pada kinah sangat menarik. Sebab apa? Sebabnya hadiahnya pre-loved buku. Jika ditakdirkan kinah dapat buku pre-loved ni kinah nak buku Paranoia dan Selumbar.

Sebab apa kinah pilih dua buah buku ni? Sebabnya kinah tak ada lagi buku ni. Jadi dengan adanya giveaway ni bolehlah kinah menambah koleksi buku yang sedia ada. Lagipun koleksi buku yang kinah ada kebanyakannya kisah cinta. Apa salahnya sekali sekala tukar genre pulak. 

So, pada yang nak join tu klik banner je. Syaratnya pun mudah je.

Wednesday, 22 February 2017

Terima Sampel Anlene

Wednesday, February 22, 2017 6 Comments

Semalam terima sepucuk surat daripada Anlene. Yeayy dapat sample susu Anlene yang baru. Ala yang iklan Shiela Majid menari tu. Masih ingat lagi yang kinah ada isi form di Freebiesland aritu? Haaa ini salah satunya tau.

So far, sedap sangat susu Anlene ni. First time mencuba. Ingat budak je kena minum susu, mak budak pun kena minum juga susu untuk menjaga tulang kita ni. Tambahan pula banyak aktiviti yang kita buat yang boleh menjejaskan kekuatan tulang. 


Semuanya ada tiga sachet. Macam mana nak dapatkannya mudah sahaja cuma isi form yang diberikan dan tunggu posmen hantar ke rumah. Dalam dua minggu juga kot proses tersebut. Haa tunggu apa lagi cepat isi form sebelum kehabisan stok.

Sepahnya Rumah !!!

Wednesday, February 22, 2017 2 Comments


Fuhh bila ada budak kecik dalam rumah jangan mimpi la rumah tu nak cantik dan teratur. Sebabnya kita ada pembantu rumah tak berbayar yang 'mengemas' rumah kita tu. Kemasla banyak kali tetap sama juga seleraknya. Jadi tak hairan la kalau pergi berkunjung ke rumah orang yang ada anak kecik rumah bersepah macam tongkang pecah dan kita yang jadi tetamu ni janganlah nak mengutuk dalam hati selerak gila rumah dia ni, pemalas betullah. 

Janganlah macamtu. Kalau nak tahu kenapa budak kecik suka selerakkan rumah sebenarnya itu adalah satu perkembangan tumbesarannya. Bagi mereka bila barang mainan bersepah itu adalah satu kegembiraan bagi mereka seolah-olah mereka berada dalam dunia mereka selain dapat meningkatkan kreativiti mereka. Kinah memang biarkan Thahirah sepahkan mainan dia tu. Lepas dia main dan tidur barulah dikemaskan. Memang sejujurnya kinah rimas tengok sepah-sepah ni tapi nak buat macam mana biarkan saja. Sebab suatu hari nanti kita pasti akan merindui moment ni.


Cermin Mata Baru Nampaknya

Wednesday, February 22, 2017 0 Comments


Kali ni topik cermin mata. Nampaknya dah tiba masa cermin mata kinah kena tukar. Tukar disebabkan kanta dah retak dan bingkainya dah tak boleh digunakan lagi. Huhu. Mesti korang sangkakan eh ganasnya kinah ni sampai retak kanta tu. Oh sebenarnya bukan angkara kinah ye sebabkan kanta retak tapi disebabkan budak kecik ni. 

Masa kita baring tengok tv mulalah dia nak memanjat badan kita yang jadi mangsanya cermin mata kinah. Rebut punya rebut prakk sikit. Alamak retak pulak. Tapi boleh lagi pakai ni. Bila bingkainya pulak yang patah itu memang tak boleh diampun lagi. Nak tak nak kena pergi buat baru. Ha tunggu la Jumaat ni baru siap katanya. 

Kali ni spec mata ni bukan yang transition. Kanta yang dipilih kodak lens. Jadi pasni takdela silau sangat bila ada pemandu kereta yang suka pasang lampu tinggi huhu.

Tepung Goreng Cap Bestari Best Ke?

Wednesday, February 22, 2017 1 Comments
Gambar ni dipinjam daripada Google

Nak tanya pada pembaca semua ni. Pernah dengar tak tepung goreng ranggup serbaguna cap Bestari? Siapa pernah guna cuba komen sikit. Kinah dengar tepung ni sedap dan mabeles. Kami kat rumah ni suka makan ayam goreng bersalut tepung. Selalunya guna tepung Adabi, dan Kentucky. Dengarnya tepung cap Bestari ni tak payah salut dengan telur. Betul ke? 

Plaster Berubat Neobun Memang Best

Wednesday, February 22, 2017 0 Comments
Aduh sakitnya pinggang, lengan dan belakang. Sapu minyak adala ok sekejap kemudian sakit balik. Sakit-sakit ni dah lama dah selepas bersalin aritu. Nak berdiri lama pun tak boleh. Berdiri lama mulalah sakit kat punggung sampailah ke kaki. Urut?? Adalah jugak urut beberapa kali masa tu ok la sikit kemudian lama-lama jadi balik.

Pakai minyak pun tak boleh nak surut akhirnya kinah pakai satu plaster berubat ni. Namanya Salonpas. Bukan nak kutuk salonpas, rasanya kalau tauke Salonpas baca ni tolonglah upgrade plaster salonpas tu biar gam dia kuat sikit. Ni adala sekejap tampal dah cabut terutama bila berpeluh. Rasa unsatisfied dengan produk ni. Bila dah sekejap je boleh tampal macam mana ubat tu nak bertindak.

Kemudian beralih satu plaster berubat ni. Namanya Neobun. Woww memang menakjubkan. Berbeza sangat bila pakai plaster ni. Orang kita panggil koyok je. Gam dia tahan lama. Bila mandi pun tak tanggal. Apa yang best dengan koyok ni tempat sakit yang kita tampal tu rasa berdenyut-denyut. Maknanya ubat tu dah serap. Alhamdulillah bila dah mencuba plaster ni memang tak cari dah koyok lain. Sakit pun makin berkurangan.

Kat rumah memang ada stok koyok ni. Bila sakit tampal je tak payah pening nak sapu minyak panas hihi. Siapa suka pakai koyok ni? Pada yang belum cuba lagi koyok ni cubalah dan pasti tak cari lain dah. 

BRIM Sudah Masuk

Wednesday, February 22, 2017 1 Comments


Dengarnya ada yang dah terima BRIM. Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang diberikan kepada kita. Semoga pemberian BRIM ni dapat memberi manafaat dan membantu kita. Biasalah bila minggu BRIM dan gaji kebiasaannya peniaga-peniaga akan mengadakan sale terutama bagi bulan ni sempena BRIM. Rezeki kepada peniaga-peniaga. Namun begitu, kita sebagai pengguna perlulah berbelanja dengan berhemah. Berhemah yang macam mana tu? Beli bila barang itu merupakan keperluan kita bukan kehendak kita.

Kalau nak diikutkan kehendak tu habis semua kita nak borong. Akhirnya, menyesal tak sudah. Barang tak pakai kan dah rugi. Tambah sekarang ni harga barang semakin mahal, kos sara hidup semakin meningkat. Janganlah kita amalkan pepatah ni biar papa asal bergaya, kelak nanti kita yang merana. Ok lah tak mau nak bebel panjang. Selamat Malam semua.

Thursday, 9 February 2017

DIY- Bekas Bunga Hiasan

Thursday, February 09, 2017 2 Comments
Hari ni bersiaran lewat sikit. Mencari idea yang hilang. Akhirnya baru teringat hari tu ada download gambar untuk hiasan bunga rasanya sesuai la kot letak dalam rumah. Bunga hiasan je la ye. Gambar ni kinah dapat dari kawan kinah. Aritu dia ada share. Macam menarik je untuk dikongsi pada semua. Pada yang nak mencuba selamat mencuba ye.


Mula-mula cari kain tuala yang dah tak nak pakai dah. Kalau ada bajet lebih beli tuala yang murah-murah je. Kemudian bancuh simen dan masukkan tuala tersebut ke dalam  bancuhan simen tu. Masa ni kena pakai plastik nanti melekat pulak simen tu pada tangan. Pastikan tuala tadi tu betul-betul kena bancuhan simen.


Setelah itu, carilah kotak lama ke apa yang boleh untuk diletakkan tuala tadi. Biarkan sampai kering. Bila dah kering bolehlah catkan dengan warna kesukaan korang. 


Ha tara inilah hasilnya. Cantikkan tapu tula kerjanya leceh sikit. Pasni bila tetamu datang ke rumah tanya mana beli, jawab jebuat sendiri je hihi.

Wednesday, 8 February 2017

Meroyan Tu Serius Ke

Wednesday, February 08, 2017 3 Comments
Dah tengah malam, anak dara dah mimpi ke mana. Kita je tak pejam lagi. Nak update entri tak tau nak update apa. Tepu sungguh otak ni ha. Mood novel? Buat masa ni belum lagi. Mood tak sampai lagi. Kita peram dulu ek. Sekarang ni kinah tengah baca novel Alamak Tersuk La Pulak. Baru baca separuh tiba-tiba mood malas datang so KIV dulu jawabnya.

Eh aritu rakyat telah digemparkan dengan kes ibu kelar anaknya di Kelantan. Ada yang kecam dan ada yang simpati. Janganlah kecam dan hentam ibu tu. Dia sakit sebenarnya. Orang dulu-dulu panggil meroyan. Jangan buat main-main meroyan ni. Sekali terkena parah. Sebagai contoh macam sebuah drama yang tengah ditayangkan di TV3 pukul 2.00 petang, Samudera Rindu. Itupun kes meroyan juga tu. 

Meroyan ni biasanya berlaku pada ibu-ibu yang tengah berpantang mahupun yang lepas pantang. Berkemungkinan mereka ni terlalu stress sehingga jadi ke tahap ni. Ibu-ibu yang dalam pantang ni kenalah dijaga emosi mereka, jangan bagi diorang fikir yang bukan-bukan. Pada masa ni peranan suami amat penting. Jaga isteri dan anak tu. Janganlah pada masa isteri tengah berpantang awak pergi berfoya-foya kat luar, minum kopi dekat kedai mamak. Sepatutnya duduk rumah, tengok apa isteri awak tu perlukan. Ni biarkan saja bini awak tu terkontang -kanting sorang-sorang tambah dengan karenah anak-anak lagi. Tolonglah apa yang patut.

Haa kan dah merapu jauh dah. Bukanlah niat nak membebel ke apa. Cuma sebagai luahan hati. Sedih tau tengok gambar baby tu. Syurga buatmu sayang. Dulu jarang kes meroyan ni dilaporkan di Media sekarang ni makin banyak pulak. Semoga dijauhkan pada rakan-rakan semua daripada penyakit tersebut.
loading...

Total Pageviews