Saturday, 7 January 2017

7 Loghat Kedah Terkenal Di Seluruh Dunia


Selamat berhujung minggu pada semua. Tak tau nak update apa hari ni. Bukak facebook jumpa gambar ni. Bila baca betui jugak nohh

Friday, 6 January 2017

Novel yang Belum Dibaca


Masih baru dan berplastik lagi walhal beli dah lama dah. Antara 3 novel ni cuma Jodohku Gadis Kampung tu paling lama sekali beli. Tak ingat la beli bila tapi tula disebabkan kekangan masa terpaksalah novel-novel ni kena KIV dulu. Bukannya apa bila kita tengah membaca ada pulak tukang nak menyibuk nak membaca juga. Siapa lagi kalau bukan anak dara kinah tu. 

Free pun bila dah malam. Dah malam biasalah badan dah penat dan letih jadi terpaksalah novel ni duduk di rak dulu ye. Bila dah sudah baca nanti kinah review satu-satu.


Wednesday, 4 January 2017

Mother Horlicks

Tadi masa tengok news feed di facebook terjumpa satu post mengenai Mother Horlicks. Eh horlicks dah ada produk untuk ibu hamil. Waa tak tau pulak horlick ada keluar produk ni. Bila jalan di pasar raya tak pernah jumpa pula Mother Horlicks ni.

Ha inilah mother's horlicks. Warna pink gitu. Mungkin ada sesetengah orang dah tau akan kewujudan mother' horlicks ni.

Kinah kongsikan serba sedikit mengenai Mother's Horlicks

My nourishing Mother’s Horlicks
Has 27 vital nutrients, including Choline and DHA, known to be important for normal development of my baby’s brain and nervous system. In the absence of DHA, intelligence of my baby may be seriously impaired. My body also requires more Choline during pregnancy and lactation.
My special Mother’s Horlicks
Is made with wholesome ingredients, using a unique process that helps make it easy to digest. Its nourishment can also help improve the birth weight of my baby, while post delivery it can help improve the quantity of breast milk.
My trusted Mother’s Horlicks
Has been specially created for me at the Horlicks Nutrition Academy, using scientific knowledge and expertise. Designed with Choline, DHA, vitamins, minerals and ideal quality protein, it provides essential nutrients proven to help in the all-round development of my baby. Mother’s Horlicks is an ideal drink during pregnancy and after.
My tasty Mother’s Horlicks

Is a carefully crafted combination of wholesome ingredients with the rich flavour of chocolate. Since my baby receives all its nourishment from me during this period, I like to make Mother’s Horlicks a part of my diet, thrice a day.

Sumber:

New Year Giveaway by MF



Tidak lama lagi sudah hendak masuk tahun 2017.
Mya nak launch New Year Giveaway yang akan bermula hari ini,
14 Disember 2016 - 11 Januari 2017.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah:

Grand Top Referral : RM100

Weekly Top Referral : RM20
(21hb, 28hb, 4hb)

Planner x 2 winners
Topup RM10 x 2 winners
Pouch x 2 winners

*hadiah akan diupdate dari masa ke semasa*

King Coco Berkahwin Dengan Kapt Azrin

Sana sini orang bercerita pasal King coco. Dah menjadi viral apabila king coco telah berkahwin dengan kapten azrin walhal isteri pertamanya sedang hamil. King coco telah menerima kecaman daripada netizen apabila dikatakan sebagai perampas. Walau apa sekalipun mereka telah selamat berkahwin pada Ahad lalu. Biarlah, doakan saja mereka bahagia. 

Dibawah merupakan gambar di sekitar perkahwinan mereka. 




CPUV~Pantene dan Lactacyd



Alhamdulillah rezeki masuk lagi. Walhal unique visitor tak la banyak mana pun. Terima kasih nuffnang bagi kinah iklan lagi. Iklan aritu pun masih on going lagi. Kali ni dapat lagi 2 pulak tu. Iklan kali ni daripada P & G Pantene dan Lactacyd X Kol Engagement. Bila tengok balik iklan ni baru je masuk pada 3 Januari aritu. Kiranya ni iklan pembuka untuk 2017.

Bila nak tekan cash out ni ye. Hmm biar dululah.

Tuesday, 3 January 2017

Review ~ Novel Aku Bukan Cipan

Kali ni kinah nak up post mengenai novel pulak. Lama dah kan tak cerita pasai novel. Novel yang kinah nak review kali ni berbeza dengan novel yang lain. Penerbitnya ialah Kaki Novel. Siapa suka novel terbitan Kaki Novel? Kinah pun pengumpul novel Kaki Novel juga. Biasanya kinah beli yang kombo pack sebab lebih murah berbanding beli lat kedai buku di luar sana.

Berbalik pada novel yang kinah nak story kali ni. AKU BUKAN CIPAN ye dengar tajuk pun dah rasa teruja nak membacakan. Serius novel Aku Bukan Cipan ni memang berbeza dengan novel yang lain. Nak tau kenapa? Haa siapa yang pernah lalui era 80 an dan masa tu zaman rock kapak seperti kumpulan Search, Wings tengah naik masa tu, ini keistimewaan novel ni. Penulis menggunakan latar belakang zaman rock dan era 80 an secara langsung kita boleh mengetahui bagaimana kehidupan pada zaman itu. 

Kisah percintaan, bagaimana dipinggirkan oleh kawan-kawan san guru setelah kematian ibunya telah disalah ertikan malah ayahnya pula telah menghilangkan diri setelah kematian ibunya maka hilanglah Amit tempat bergantung. Ada rahsia yang belum diketahui olehnya. Setelah satu kejadian di sekolah, tanpa usul periksa dia dibuang sekolah. Amit telah keluar membawa diri dan keluar dari kampung kelahirannya. Kehidupan mesti diteruskan. Berjumpa dengan seorang lelaki bernama jimi telah mengubah nasib hidupnya.

Tak maulah cerita lebih-lebih cukuplah sampai di situ. Kalau nak gelak berdekah-dekah korang memang wajib memiliki naskhah ni. Bukan elemen percintaan sahaja, malah elemen kehidupan, setiakawan,  dan kasih sayang.


Penulisnya Harith Hakeem, rasanya satu-satu je penulis lelaki dalam penerbitan Kaki Novel kalau tak silap la ye. Novel ni kinah beli online je dan bertuahnya dapat pulak tandatangan daripada penulis. 



Baby Safety Gate

Bila ada kes baby melecur terkena minyak panas, seriau rasanya. Kita terkena percikan minyak masa goreng ikan pun rasa sakit inikan pulak terkena curahan minyak panas lagila berganda sakitnya. Disebabkan sekarang ni Marzaqah Thahirah dah dapat kaki mulalah dia nak menjelajah ke seluruh pelosok rumah. Tempat favourite dia dapur. Cuba bayangkan kita tengah masak tiba-tiba je dia muncul aish risaunya.

Oleh itu, kami buat keputusan pasang baby safety gate. Asalnya memang nak do it yourself (DIY) tapi bila mengenangkan tempat macam tak sesuai je nak DIY sebab dindingnya konkrit nak mengetuk lagi habis dinding rumah orang huhu. Dah tak boleh buat DIY mencari baby safety gate pula. Bukan semua kedai baby ada jual tau. Kami beli baby safety gate ni di sebuah kedai barangan bayi di Selayang. Dekat dengan Hospital Selayang.


Lebih kurang macamnila rupa baby safety gate. Harga asalnya RM149.00. Tauke kedai bagi kurang jadi RM135.00 je la. Ok la daripada harga dekat Aeon RM179.00 tapi kena beli extention tambahan sebab tak cukup panjang yang kitorang beli ni tak payah nak beli extention dah. Dah memang siap dah tinggal nak pasang je. 

Baby safety gate ni mudah sangat tak payah nak tebuk-tebuk. Cuma pusing-pusing je skru dah siap. Sejak dah berpagar ni tak susah hati lagi sebab adun Thahirah tak melawat kawasan dapur lagi hihi. 


Monday, 2 January 2017

Petua Atasi Perut Kembung


Bila perut kembung, semua kerja tak jadi. Perut kembung selalu terjadi bila kita terlewat makan. Oleh itu, terdapat 5 petua untuk atasi perut kembung.  



Sumber: Seminit Resepi




Sunday, 1 January 2017

Sate Padang di Kenduri Kahwin

Disebabkan hari ni masih lagi bercuti sempena tahun baru, ada yang mengambil peluang untuk mengadakan majlis perkahwinan. Kami telah dijemput oleh jiran kami untuk makan kenduri di dewan komuniti berhampiran rumah kami. Pada kebiasaannya, para tetamu akan dihidangkan dengan bubur dan kuih-muih sebagai side dish orang putih kata. Uniknya tuan rumah menyediakan untuk tetamunya sate padang. Pertama kali mencuba sate padang ni tau. Sedap dan terutamanya pedas.

Haa lebih kurang macamnila rupa sate padang tu.


Sekarang ni tengah kekenyangan makan kenduri. Time tengok tv la pulak dengornya cerita Mak Cun D'wale.


© Love Is Simple
Maira Gall