Wednesday, 26 April 2017

Transaksi Tol Tanpa Tunai Bermula Hari Ini


Mulai hari ni transaksi tol tanpa tunai di semua plaza tol telah bermula. Jadi mana yang selalu guna tol bayaran tunai dah kena simpan kad PlusMiles, kad Touch'ngo atau SmartTag dan top up siap-siap. Harapnya dengan pelaksanaan sistem ni dapat mengurangkan kesesakan di lebuh raya terutama musim perayaan. Kita tengok la nanti sejauhmana sistem ni boleh diguna pakai. Sebabnya ada juga yang lupa topup sebab ingat masih ada balance lagi. Pernah jadi masa kitorang nak ke mana tak pasti tapi guna lorong touch n go la. Kereta depan touch kemudian tak lepas sebab baki tak cukup. Terpaksala mengundur. Nasib kereta tak banyak masa tu.

Jadi sama-samalah kita top up kad touchngo kita tu demi kesejahteraan semua hehehe. 


Segmen Blogwalking & Bloglist By Miss Banu


Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Lama kinah tak join segmen. Biasalah kekangan masa. Kadang-kadang bila nak join tak kira la segmen ke giveaway akan muncul satu masalah. Nak tau apa masalah tu? Hmmm mengeluh sekejap.. Kinah tak tau kenapa la tak boleh nak follow walaupun dah cuci cookies tu semua. Jadi kinah hanya join mana yang kinah dah follow dulu-dulu. Terpaksa jadi selective. Sombongnya kan. Huhu pasrah je la korang nak kata apa. Ok lah tak perlu nak membebel panjang-panjang. Jom ramai-ramai kita support rakan blogger kita simple je syaratya. 

Oh ye, lupa pulak ada orang tu baru je sambut birthday die. Jadi kinah nak ucapkan Selamat Hari Lahir kepada Miss Banu kita semoga dipermudahkan segala urusan, dimurahkan rezeki dan berbahagia dengan insan tersayang. 

Ni kek birthday tuk Miss Banu. 

Tuesday, 25 April 2017

Senarai Pemenang Kajian Makanan Dalam Pantang Mac 2017

Alhamdulillah rezeki. Dalam tiga kali juga join kajian daripada ADABI ni. Haritu kinah ada hebahkan dalam blog ni. Kalau masih ingat lagi dalam entri Sini Hari ni nama naik sebagai pemenang. Apakah hadiahnya? Nanti dah dapat nanti kinah share ye.  


Tahniah kepada semua pemenang.

7 Manfaat Petai Untuk Kesihatan


Petai!!!!! Siapa tak kenal dengan petai tak tahula. Selalunya petai ni orang biasa buat ulam ataupun sambal petai. Memang tak pandang kiri kanan dah kalau dah pekena petai ni. Namun begitu, tak semua orang suka makan petai sebab baunya kurang menyenangkan. Tahu tak sebenarnya makan petai ni ada kebaikannya untuk kesihatan kita. Jadi kinah nak kongsikan sedikit 7 manfaat petai untuk kesihatan kita. Sumber ni kinah dapat daripada page Seminit Resepi. 









Banyak manfaatnya tau makan petai ni. Busuk tu letak tepi. Apa yang penting petai ni bagus untuk kesihatan kita. Moh kita borong petai kat pasar.

Monday, 24 April 2017

Cuti Isra' Mi'raj dan Pertabalan Agong Ke -15



Assalamualaikum dan selamat pagi. Huwaa sakan no ampa semua cuti. Bila cuti lama ni, ada yang mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung halaman masing- masing. Ada juga yang pergi bercuti bersama keluarga dan ada juga yang duduk kat rumah je. Duduk kat rumah tu kinah le. Nak buat macam mana tuan drebar kerja. Hari ni kalau diikutkan orang bekerja walaupun Isra' Miraj sebab ada negeri yang tak ambil cuti ni sebagai cuti kelepasan am.

Beberapa minggu lepas telah diiumumkan bahawasanya pada 24 April 2017 adalah cuti umum sempena Pertabalan Yang Dipertuan Agong ke-15. Bila dah diumumkan cuti, semua orang pakat apply cuti la.


Cuti, cuti juga. Jangan lupa tentang peristiwa Isra' Miraj tentang perjalanan Nabi Muhammad SAW dari bumi ke Langit ketujuh sehingga ke Sidratul Muntaha untuk menerima perintah Allah SWT untuk melakukuan solat lima waktu dan perjalanan ini berlaku hanya berlaku satu malam saja.


Allahuakbar betapa besar keagunganNya. Semua yang berlaku hanya satu malam sahaja. Jika dilihat mengikut ilustrasi tersebut mana mungkin kita dapat melalui perjalanan seperti ini hanya satu malam sahaja. Semoga kita dapat mengambil iktibar akan semua perkara yang berlaku.

Saturday, 22 April 2017

Brands Outlet Ampang Point Buat Hal

Betul weh Brands Outlet di Ampang Point buat hal. Mana taknya diorang tengah buat clearing stock. Harganya dari RM10.00 hingga RM20.00. Haaaa macam tak percayakan. Mana nak dapat harga macam tu kat tempat lain. Kitorang pun pilih punya pilih dapat la satu seluar jeans berharga RM20.00 dan blouse RM20.00. 
Haa nampak tu kain baju berlonggok tu. Semua berlonggok ni RM10.00

Bergantung ni kebanyakkannya RM20.00 

Haish nampaknya nanti nak pergi lagi. Itupun kalau ada lagi la. Sebab masa pergi tu ramai orang memborong. Banyak saiz yang kita nak orang dah rembat dulu hehe.

Tuesday, 18 April 2017

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini by Ourmemoria.my


Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.
Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.
Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

Larangan Penggunaan Beg Plastik Di Negeri Perak


Lepas Selangor, Perak pula melaksanakan kempen larangan penggunaan plastik mulai 1 Jun 2017. Jadi diminta pada semua orang Perak kalau nak membeli di pasar raya jangan lupa bawa beg masing-masing. Jika di Selangor kempen ni macam tak berjaya sebab masih ada lagi orang yang menggunakan beg plastik. Mana taknya setiap kali kat kaunter bayaran cashier siap offer nak plastik tak? Huhu. Kalau nak kena charge RM0.20. Kat Perak ni tak tau pulak konsep macam mana. 

Monday, 17 April 2017

Sampai Juga Akhirnya

Apa yang  sampai? Haaa dapat juga surat daripada Nuffnang. Terima kasih Nuffnang. Haritu cash out hujung bulan Februari dan cek baru sampai tadi. Walaupun tak banyak mana ehh lepas juga nak beli susu dan pampers anak. Korabg boleh agak dapat berapa je kan. Ni cek yang kedua selepas cash out tahun 2014 heehe. Lama betul simpan mana tak nya kejap tenggelam kejap timbul. 


Lepas tekan cash out aritu adala sikit pendapatannya. Bila nak cash out lagi entah la sebab tak dapat lagi cpuv baru. CPUV yang lama pun dah kredit. Walau apapun terima kasih Nuffnang.

Review ~ Novel Alamak Tersuka La Pulak!


Jom kita bercerita sikit mengenai biodata penulis novel ni. Nama beliau Nurfatin binti Khalid dan menetap di Pulau Pinang. Kalau nak tahu sebenarnya dalam novel ni penulis ada bagi hint berkenaan dengan manuskrip yang akan beliau tulis selepas ini. Jom kita story sikit mengenai novel ni.

Alamak Tersuka La Pulak! ni menceritakan mengenai seorang gadis bernama Khadeeja Safiya iaitu seorang wanita yang sangat mementingkan abangnya, Khairy Sufyan dalam apa jua keadaan. Tindakan Hani Suraya iaitu bekas kakak iparnya telah menyebabkan Khadeeja berdendam dengan wanita itu dan Khadeeja menggunakan Izham Iskandar iaitu kekasih Suraya  bagi menjayakan misinya itu.

Perwatakan Khadeeja yang unik dan agresif menyebabkan terdetik rasa cinta di hati Izham. Pelbagai rancangan telah dirancang bagi menjayakan misinya itu. Apabila rancangannya berjaya dan abangnya juga sudah menemui bahagia bersama Cikgu Amni iaitu guru kepada anaknya, Sofia. Izham pula dihina sekadar untuk gahkan egonya yang menolak rasa cinta yang sudah mula bersarang dalam hati. Kehilangan Izham menyebabkan Khadeeja mula fikirkan kesilapannya dan menyesal dengan tindakannya itu.

Saat bertemu kembali dengan Izham, lelaki itu sudah bertunang dengan Husna. Buat kali terakhir Khadeeja tetap berusaha untuk mendapatkan kembali cintanya. Adakah masih ada rasa cinta di hati Izham? Kenala baca novel ni baru tahu endingnya.


Sunday, 16 April 2017

Khasiat Ketumbar yang Kita Tak Tahu


Ketumbar adalah herba yang banyak digunakan dalam masakan tak kiralah sama ada dalam bentuk daun ataupun biji. Nama saintifik bagi ketumbar ialah Coriandrum Sativum L. Haa siapa yang tak tahu tu sila take noted ye. Herba ini seakan sama dengan daun parsli cuma yang membezakan keduanya ialah bau.


Sebenarnya daun ketumbar boleh dimakan begitu sahaja. Bijinya pula biasanya digunakan sebagai rempah dalam masakan India, Asia dan Mediterranean. Biji ketumbar apabila dihancurkan akan berasa masam kerana ia mengandungi pinene dan terpenes linalool. Herba ini mengandungi sumber terbaik mangan,besi, magnesium dan juga serat pemakanan.

Daun ketumbar sebenarnya kaya dengan vitamin C, vitamin K dan protein. Selain itu, daun ketumbar juga mengandungi sejumlah kecil fosforus, tiamina, kalium, kalsium, karotena dan niasin. Berikut adalah kebaikan daun ketumbar.
  1. Dapat mengurangkan bengkak
  2. Melegakan penyakit kulit
  3. Merendahkan kolestrol
  4. Melegakakan cirit-birit
  5. Mencegah loya
  6. Pembuka selera
  7. Mengurangkan tekanan darah
  8. Mengurangkan nafas berbau
  9. Kurangkan alahan
  10. Kurangkan sakit akibat haid
  11. Melindungi daripada jangkitan saluran kencing
  12. Merendahkan tahap gula dalam darah
Sumber: Mingguan Wanita

Apabila Bos Tak Suka Kita


Bila cakap pasai kerja semua orang mengeluh. Stress dengan kerja yang tak pernah habis. Dah la stress dengan kerja yang menimbun ditambah pula dengan perangai bos yang tak berapa best asyik nak mengarah je mentang-mentang la bos. Rakan sekerja pulak ada yang tak nak bagi kerjasama macam manala tak stress.

Setiap bos mempunyai sifat yang berbeza. Ada bos yang baik hati, sering menjaga kebajikan pekerjanya tapi ada juga bos yang memandang rendah akan kebolehan pekerjanya sehingga ada je yang tak kena di matanya. Oleh sebab itu, ada yang makan hati. Dalam sedar tak sedar sebenarnya bos kita tak suka kita. Nak tau apa punca bos jadi macam tu.

Komunikasi tak sehala
Kita tak pernah tahu isi hati orang lain. Begitu juga dengan bos kita. Mungkin apa yang dilakukan oleh bos adalah yang terbaik bagi pandangannya tambahan pula kurangnya komunikasi antara bos dan anda sehingga berlakunya ketidaksefahaman antara anda dan bos anda. Apabila perkara sedemikian berlaku, cuba cari penyelesaian bagi masalah ini supaya tidak berlarutan sehingga memberi kesan kepada pekerjaan anda. Jangan sesekali mengelakkan diri daripada berjumpa atau menjauhkan diri daripada bos anda kerana ini akan merumitkan lagi keadaan dan masalah tak akan selesai.

Fahami keutamaan
Bos bukan sahaja perlu memberi keutamaan kepada kita sahaja malah bos juga perlu beri perhatian kepada perkara yang lain. Tidak semestinya apabila bos kurang memberi perhatian kepada anda bermakna bos tidak suka. Mungkin pada pemahamannya anda telah melakukan kerja dengan bagus dan tidak perlu dipantau dengan lebih kerap. Berfikir secara positif dan fokuskan kepada tugas anda.

Asyik Mencari Kesalahan
Ada je yang tak kena dipandangan matanya. Buat itu salah, buat ini pun salah. Semuanya salah. Jika situasi ini sentiasa berterusan memang pening kepala. Apabila perkara ini terjadi cuba bersemuka dengan bos anda untuk mencari jalan penyelesaian elakkan pertengkaran sebaliknya minta pendapat ataupun pandangan untuk perbaiki kesilapan diri.

Tiada penghargaan
Apabila kerja yang kita buat tidak mendapat penghargaan daripada bos memang semangat akan down. Janganlah berterusan begitu. Anggap sahaja rezeki anda belum tiba. Janganlah mudah putus asa. Seharusnya kita perlu lebihkan usaha supaya apa yang kita inginkan akan tercapai.




Wednesday, 5 April 2017

Pemenang Big Baby Fair Blogger Contest Dah Diumumkan


Pemenang dah diumumkan. Tahniah kepada semua pemenang Big Baby Fair Blogger Contest. Pada yang tak berjaya macam kinah kita tunggu je la contest seterusnya.

Hello April


Agak lewat juga kinah nak ucapkan selamat datang April. Aii pejam celik dah bulan April cepat betul masa berlalu ye. Semoga kita semua sentiasa berada dalam lindungan-Nya, dimurahkan rezeki kita, dan dipermudahkan segala urusan.

Thursday, 30 March 2017

🌸 Jom kasi sampai licin! Enjoy 70% off di Tudung2U😱 😍

Siapa tengah cari tudung raya?? Ni nak bagitau ni Tudung2U tengah buat lelong dari harga RM3.00 tau cepat sebelum habis. Habis stok tak dapat dah harga ni di SINI







Kerana Ayam Goreng Mcdonalds

Terpengaruh dengan iklan akhirnya malam tadi dapat juga merasa ayam goreng Mcdonalds. Kitorang cuma drive thru je malas nak beratur ramai-ramai dalam restoran tu. Menggelikan hati kitorang, bukan kitorang je yang terpengaruh dengan iklan rupanya ramai lagi. Drive thru tu ada je kereta berbaris sampaikan orang yang ambil order pun dah hilang mesra. Haha hebat tak hebat penangan ayam goreng ni.


Kita boleh pilih nak berapa ketul ada yang tiga ketul, lima ketul dan sembilan ketul. Harganya pun boleh tahan juga la. Kitorang ambil lima ketul itu pun dah RM29.++ lupa la pula tapi lebih kurang macam tu la. Korang jangan ingat order ayam Mcd ni macam order KFC pula. Kalau KFC  tu dengan harga tu kita dapat coleslaw dan kentang putar siap dapat ayor lagi orang perak kata. Tapi Mcd tak. Ayam je semata-mata. Kiranya ala carte. Jika ditanya sedap ke ayam goreng Mcd tu? Memang sedap. Pedas die wowwwwww haha. Asalnya kitorang mintak original je entah macam mana dapat pulak yang spicy. Biarlah diorang pun sibuk sangat. Thahirah mula-mula tak nak last sekali dia pun join makan sama. Seriusly kalau korang pergi mesti beratur orang mintak ayam goreng ni. 


Wednesday, 29 March 2017

Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com



Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 29 Mac 2017, iaitu tepat jam 2.00 petang sehingga hari esok, 2.00 petang 30 Mac 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2017.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Lazada Malaysia Big Baby Fair

Sebut je Lazada semua orang tahu. Baru-baru ni Lazada mengadakan Lazada Birthday Sale sempena anniversarry ke lima. Harganya semuanya tak masuk akal banyak pilihan pulak tu. Murah hati Lazada buat contest lagi untuk blogger. Kinah pun nak mencuba nasib lagi la. Lazada Birthday Blogger Contest aritu mungkin bukan rezeki kinah mana la tau mungkin rezeki anak kinah pulak.

Jomlah ramai-ramai join Lazada's Big Baby Fair pula. Contest ni berlangsung dari 27 Mac 2017 sehingga 2 April 2017 ni dimana ibu-ibu akan mendapat diskaun istimewa sebanyak 85%. Hadiahnya pula 6 blogger bertuah akan menerima baucer sebanyak RM500.00 setiap orang. Eh banyak tu.





Oklah nak join contest ni kena jawab soalan tau. Ala macam kita jawab masa contest Lazada Birthday aritu tapi kali ni berkisar pasai bayi. 

Jenama Diapers menjadi kegemaran




Sejak Marzaqah Thahirah lahir lagi berbagai jenama kami guna untuk dia. Daripada Whopee, Pet Pet, Drypers semua. Dalam banyak-banyak jenama tu Drypers adalah terbaik. Masa tu kami guna Drypers Wee Wee Dry. Tapi sejak Drypers buat perubahan macam dah tak sesuai dengan dia. Bontot pun naik rashes. So nak tak nak kami terpaksa cari lain. Sejak adik ipar perkenalkan Tesco Loves Baby masalah kami dah selesai. Murah pun murah. Apa yang penting dah tak bocor dan pelekatnya pula memang terbaik. Tak mudah tercabut sesuailah dengan Marzaqah Thahirah yang semakin aktif tu.

Susu Formula menjadi Pilihan




Susu formula menjadi pilihan ialah Dutch Lady. Selain daripada murah Thahirah pun serasi dengan susu ni. Tambah pula ada tiga jenis flavour Biasa, Madu dan Coklat. Kalau guna susu mahal sekalipun kalau dah sembelit dan tak sesuai tak guna juga. Jadi susu Dutch Lady menjadi pilihan untuk Thahirah. Diingatkan hanya susu ibu sahaja yang terbaik tau.

Produk daripada Lazada yang diingini

Bila soalan salah satu produk daripada Lazada yang kita nak mulalah sesi penjelajahan. Nak pilih ape ye.  Sebenarnya bila bukak je web Lazada mulalah rambang mata. Dahlah banyak pilihan dan jenama-jenama terkenal pada masa ni la kita nak buat survey mana satu yang menjadi pilihan hati. Lepas puas belek site Lazada ni produk yang kinah pilih ialah jeng jeng jeng

V
V
V
V
V
V
V
V
V

   Tommie Tippie Closer To Nature Electric Breast Pump and Bottle Bundle Set. 

Ha senang satu set terus. Tak payah beli asing-asing. Harganya ok not bad nak dibandingkan dengan jenama lain. Mesti korang fikir kinah ni pregnant lagi ke? Eh takla ni untuk future baby. Kan dalam syarat ada dinyatakan or future baby. So kiranya nilah wishlist kinah daripada Lazada. Nanti ada new baby kan senang dah ada ni semua tinggal nak guna je. 

Eh tunggu apa lagi jomlah join tarikh tutup bukannya lama lagi. Siapa nak join baca syarat kat bawah ni dulu tau

1. The contest runs from 27 March until 2 April 2017 (11.59pm). 

2. Each contestant (blogger) has to write a post and answer these questions on his/her blog post: 

a. What favourite brand of diapers for your baby (or future baby)? 
b. What is your favourite choice of baby formula for your baby (or future baby)? 
c. Choose 1 product from Lazada Malaysia you'd like to get for your children (or future children). 

3. The Article must contain screenshots for the product mentioned in point 2c. 

4. Blog posts must be titled "Lazada Malaysia Big Baby Fair". 

5. Blogger need to mention Lazada's Big Baby Fair (http://www.lazada.com.my/big-baby-fair/) that will take place from March 27 to 2 April (where you can find special discounts up to 85%!). 

6. Contestants are required to submit the link to their post via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Big Baby Fair Blogger Contest 

7. Contestants are welcomed to post the article in any language. 

8. You do not have to be a mommy blogger to join. Any blogger is allowed to participate in this contest. 

9. Winners will be selected at random.


Wish me luck guys. ☺


Bulan Rejab Dah Sampai


Pejam celik dah bulan Rejab. Lagi 59 hari lagi bulan Ramadhan. Cepat je masa berlalu. Semoga kita semua sempat menempuhi bulan Ramadhan nanti hendaknya. Jomlah kita puasa Rejab. Mana yang belum ganti puasa tu lekas le ganti. Puasa tak lama dah

Wan Peah Episod Akhir Malam Ni

Malam ni malam terakhir Misteri Wan Peah weh. Lepasni takde dah Wan Peah. Aishh sejak tak sihat ni selalu benor tido awal. Tak sempat nak tengok abis. Kan dah kata mesti ada rahsia kenapa Wan Peah jadi gitu. 

Kesian Wan Peah disebabkan cemburu Mak Timah tu terpaksa dia keluar rumah senyap-senyap.

Tok Hashim pulak asyik berbungkus je. 

Apakah kesudahan Misteri Wan Peah kita saksikan pada malam ni. Harap mata ni bertahanlah.

Saturday, 25 March 2017

Tips Bercuti Bersama Traveloka


Bercuti adalah aktiviti yang menyeronokkan kerana dapat berehat setelah bertungkus lumus memenuhi tuntutan kerja. Namun begitu, kita mesti ingat walaupun melancong tu seronok tapi jika tiada perancangan yang rapi segala percutian akan menjadi suram. Pelbagai aspek perlu dititikberatkan jika kita merancang untuk bercuti antaranya ialah bajet yang kita perlukan sebelum, semasa dan selepas bercuti. Jika kita gagal menguruskan kewangan alamatnya makan maggi jawabnya sementara nak tunggu gaji yang akan datang.

Oleh itu, kinah nak kongsikan beberapa tips untuk kita semua dalam merancang untuk melancong tak kira la anda melancong di dalam mahupun di luar negara. Tips pertama yang sangat penting ialah menabung. Apabila mula merancang untuk bercuti semestinya perlu membuat tabungan seawal mungkin dengan mengasingkan perbelanjaan harian dan duit untuk bercuti dalam satu tabung khas. Disiplin dan terus fokuskan dengan perancangan anda.



Tips yang kedua ialah sentiasa melihat promosi-promosi yang diberikan oleh agen pelancongan. Buat survey terlebih dahulu di mana tempat-tempat yang menarik supaya perancangan percutian anda diisi dengan aktiviti yang berfaedah.


Tips yang ketiga ialah membuat perancangan yang rapi dan teliti dan tentukan tempat, negara dan kota yang ingin anda kunjungi dan sesuai sepanjang tempoh percutian anda. Buatlah pendaftaran dan tempahan bagi tempat yang akan anda kunjungi. Untuk menjimatkan tenaga, masa dan perbelanjaan cuba rancang untuk mengunjungi destinasi menarik yang berhampiran dalam sehari. Melalui perancangan yang rapi itu tadi, anda dapat mengetahui jenis pengangkutan ke lokasi pilihan dan bayaran tambang yang akan dikenakan.


Tips seterusnya ialah dengan menyediakan dana untuk kecemasan. Hal ini adalah sangat penting jika berlakunya  perkara yang tidak disangka disamping dapat membantu anda menampung perbelanjaan anda sekiranya anda telah berbelanja lebih daripada bajet anggaran yang telah dibuat.


Tips seterusnya jika bercuti bersama anak-anak, pastikan persiapan makanan dan kelengkapan mereka yang lain. Jika tempat yang ingin dituju ada menyediakan kelengkapan dan makanan bersesuaian untuk anak-anak anda, pastikan anda memasukkan keperluan perbelanjaan ini ke dalam bajet perbelanjaan percutian anda. Jika anda lebih selesa untuk membawa sendiri kelengkapa semasa bercuti pastikan anda membawanya dengan secukupnya dan harus persiapkan fizikal dan mental anda untuk mengeluarkan tenaga dan perhatian yang diperlukan untuk mengawasi bagasi anda yang banyak.


Tips keenam ialah  pengangkutan. Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai tempat dan lokasi yang ingin dituju supaya anda mudah bergerak serta dapat merancang aktiviti  di tempat yang akan dilawati nanti. Pilih pengangkutan yang menyediakan harga yang murah dan memilih pemandu pelancong yang arif dengan selok-belok akan kawasan yang akan anda lawati.


Tips yang ketujuh ialah membuat tempahan lebih awal untuk mendapatkan harga yang lebih murah. Industri pelancongan bergantung kepada keadaan ekonomi semasa. Buat tempahan di saat akhir kebiasaannya agak mahal terutama ketika musim cuti sekolah. Jadi buatlah tempahan lebih awal bagi mengelakkan berlakunya kesesakan nanti.

Rasanya Traveloka adalah platform terbaik untuk anda yang ingin merancang percutian anda nanti. Pernah dengar tentang Traveloka? Mesti pernahkan. Mungkin ada juga yang pernah dengar tapi  masih tak jelas. Takpe kinah explain serba sedikit tentang Traveloka ni. Traveloka merupakan one-stop platform untuk tempahan hotel dan penerbangan bagi destinasi domestik dan juga antarabangsa. Untuk pengetahuan semua pada bulan Mac ni Traveloka tengah mengadakan Traveloka Sale-Abration! dengan menawarkan diskaun yang menarik untuk hotel dan penerbangan. Menarik bukan.


Berminat dengan promosi ni sila klik banner di atas.

Ha macam mana? Bestkan tunggu apa lagi booking sekarang di website Traveloka atau menggunakan applikasi percuma sebelum promosi ini tamat. Apa yang penting dengan Traveloka harga yang dipaparkan adalah harga akhir tanpa caj tersembunyi. Apa yang dilihat itulah yang anda dapat.

1. Flight Deals

Bandingkan semua tawaran penerbangan daripada pelbagai syarikat penerbangan dan buat tempahan untuk merealisasikan destinasi impian anda sama ada di dalam mahupun di luar negara. Harga penerbangan serendah RM40.00 bagi destinasi domestik dan serendah RM100.00 ke destinasi antarabangsa. 




Manakala penerbangan ke Ho Chi Minh City, Jakarta, Bangkok, Shanghai dan banyak lagi tempat menarik adalah serendah RM39.00. Eh betul ke ni? Betullah. 

2. Hotel Deals

Lebih 100 buah hotel ditawarkan bagi memastikan urusan anda berjalan dengan lancar untuk destinasi ke seluruh Asia Tenggara bagi memastikan anda mendapat penginapan yang terbaik untuk ke destinasi setererusnya.




Eh ada promosi sehingga 79% biar betul ni. Eh memang betul. Untuk mendapatkan lebih penjimatan lagi anda boleh menggunakkan kod kupon GOHOTELS sah sehingga 26 Mac 2017

Hotel-hotel yang menjadi rakan kongsi telah dipilih dengan teliti bagi memenuhi pelbagai jenis tujuan perjalanan sama ada membeli belah, lawatan dan sebagainya supaya anda mempunyai penginapan yang terbaik untuk percutian anda.

Tunggu apa lagi tempah segera di SINI sebelum 31 Mac ni dan selamat bercuti
© Love Is Simple
Maira Gall