Wednesday, 15 November 2017

Padah Memberi Hutang

Wednesday, November 15, 2017 11 Comments
Padah Memberi Hutang| Hidup dibelenggu dengan hutang sampai bila-bila pun tak akan tenang. Sungguhpun hutang tu tidak dituntut oleh pemberi hutang, si penghutang tetap juga kena bayar hutang tersebut. Kerana fikirkan kawan kami bolehla bertoleransi lagi. Tapi bila dah sampai masa yang dijanjikan kononnya nak bayar, rupanya hampeh. Bolehnya dikata ala takde duitla nak bayar. Amboiii sedapnya bahasa ye. Bini ko jual emas bagai takkan takde untung kot. Update status emas dah ada booking, ada yang dirisik bagai. Tapi hutang tak nak bayar.

Padah Memberi Hutang
Padah Memberi Hutang

Bila dirisik-risik dengan jiran, rupanya mamat tu memang problem. Selalu tukar-tukar kerja. Dulu pernah bawak bas persiaran tapi berhenti sebab company tak nak bagi duit lebih pada dia. Perangai dia macam company tu ayahnya yang punya. Kemudian dia beli van kami kononnya nak buat berniaga barang basah. Jadi suami dengan baik hati jual padanya secara ansuran. Hanya bayar deposit dulu RM2000 kemudian RM2000 bayar kemudian. Sebenarnya van tu cukai jalan dah mati kononnya "kawan" suami pun tolong hidupkan pakai duit kami. Ish tak pernah dibuat orang kot. Kita jual, kita yang hidupkan roadtax tu. Tu la orang tak bersyukur, diberi bunga tahi yang kami dapat.

Janji nak bayar hujung bulan 10 sampai sekarang tak nampak bayang. Ehh nak lari mana rumah kau tu dekat je kot dengan kami. Suami pergi ke rumah dia nak tuntut yang dia janji. Kami ni umpama pengemis pulak menuntut hutang yang berhutang tu pulak sesedap rasa je nak bayar tak nak bayar dan berdolak dalih pulak tu. Dia nak van tu tapi bayar sampai habis punya liat. Bagi macam-macam alasan tak boleh berniaga sebab musim tengkujuh la. Hello bumi Allah ni luas, tak boleh berniaga barang basah berniaga la lain. Suami bagi kata dua pada dia, sama ada nak bayar baki atau pun kitorang tarik balik je van tu. Kalau beli guna loan bank pun bank dah bising sebab lambat bayar ni kan pula direct dengan owner. Kawan tak kawan, hutang tu tetap hutang. Geram betul dengan orang macam ni. 

SPM Fever Giveaway

Wednesday, November 15, 2017 1 Comments


Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula pada hari ini, 6 Nov 2017, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Fever Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
Hadiah Kelapan: RM10 X 5 pemenang
Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 8 pemenang

Kesemuanya 25 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie * Henrietta Jose * Aira * Najah Mustapa * Mamapipie * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

2. Follow instagram berikut: (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Hernee Nazir * Najah Mustapa * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

3. Like Facebook berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * JMBelog * Shalimar Yusof * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu *

4. Follow Google Plus berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * Sheila Adziz * Shikin Razali *

5. Letakkan URL Blog Mamapipie di dalam blog list anda.

6. Buat entri bertajuk 'SPM Fever Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Dengan tidak melebihi 100 patah perkataan, tuliskan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan semasa menduduki SPM dahulu. Contohnya, terlewat bangun, terlupa membawa MyKad, terpaksa ambik periksa di dalam wad, terkantoi dengan pengawas SPM dan sebagainya. Perenggan ini hendaklah ditaip di dalam entri anda dengan menggunakan huruf italic. Pemenang-pemenang akan dipilih berdasarkan coretan pengalaman yang paling menarik dan asli (authentic).

9. Terbitkan

10. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini.

Jom klik di SINI jika nak join SPM Fever Giveaway.
Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 30 November 2017.

SEKIAN. TERIMA KASIH.


Disebabkan kinah takda cerita atau pun pengalaman yang menarik masa exam SPM, kinah cerita pengalaman masa STPM la ye. Lagipun mood exam tu masih ada lagi kan. Kisah ni berlaku pada tahun 2007 dah 7 tahun dah. Kalau tak silap hari kedua exam Pengajian Am kertas 2. Entah macam mana kinah boleh terlupa bawak kalkulator saintifik tu. Ahh sudah mana nak cari. Penting tu. Macam mana nak kira nanti. Nak pinjam kat adik-adik junior, sekolah dah mula cuti. Kawan kinah bagi idea suruh pinjam kat kerani pejabat sekolah. Sampai pejabat, ala akak tu dah keluar pulak tak tau kemana. Pening memikirkannya. Dah la exam mula pukul 2.00 petang. Nak balik rumah memang tak sempat dah. Entah macam mana lalu depan bilik cetak. Dengan muka tak malu ketuk pintu bilik cetak tu dan cakap nak pinjam kalkulator dengan Pembantu Am Rendah yang jaga bilik tu. Nasib dia bagi pinjam haha. Walaupun kalkulator biasa je, Alhamdulillah kinah berjaya jawab exam dengan jayanya. Terima kasih pakcik.

Tuesday, 14 November 2017

Why are you still paying to service your air-conditioner?

Tuesday, November 14, 2017 4 Comments
Why are you still paying to service your air-conditioner?| We all know that when it comes to cost of living, it's generally a one-way street -- one that only goes up.

So maximising the ringgit is just good money sense, and one of the best ways to do so boils down to doing some simple cleaning chores yourself instead of hiring a contractor to do it. Even if it involves a machine seemingly as complicated as the air-conditioner. 

We reckon most households in Malaysia have one, and that’s not a cheap item, we're sure every air-conditioner owner hopes it could lasts for many good years once the item is purchased. To keep it in a good condition, cleaning and servicing the air conditioner is definitely at the top of the list of what you should do.

Contrary to what some may think, cleaning an air-conditioner is really as easy as 1-2-3 with a product of WD-40. To start with, just get hold of a recommended good cleaning agent - the 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner.

Why are you still paying to service your air-conditioner?
A water-based cleaning agent that dissolves grease, dirt, fungi, mold and other build-up from the cooling coils of your air-conditioners. No rinsing is required. Here's a simple step-by-step guide on how to use this 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner to do the job : 

1. Safety first, so switch off the power to your air-conditioner. 

2. Remove the filters and wash away the dust on them.

3. Spray the 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner onto the cooling fins vertically, from left to right, to ensure you cover each fin properly.

4. Leave the fins for two minutes for the cooling agent to work and then slide the filters back into place.

5. Now switch on the air conditioner for at least 15 minutes to allow the dirt to be drained out through the drain hose.
Why are you still paying to service your air-conditioner?

That's it ! Your cleaning is done ! 

Upon completion of the cleaning, your air conditioner will cool faster, thus saving electricity. The best part is  you will get to enjoy cleaner and fresher air ! So save that few hundred ringgit hiring someone to clean your air conditioners and just DIY today ! It's all about being a smart consumer.

To get more tips and ideas on what you can do to improve and upkeep your home with the right products, check out http://wd40.asia on WD-40® as well as its 3-IN-ONE® product range. 

About 3-IN-ONE®

The 3-IN-ONE® brand has been famous since 1894, solving problems and making people smile. And that is why WD-40 Company officially acquired the 3-IN-ONE Oil business in 1995 and has been innovating ever since to produce the best product with the best delivery systems around.

Specialising in heavy-duty solutions that are often the product of choice for trade professionals and serious DIY, the 3-IN-ONE ® brand is another quality product from WD-40 Company. Visit our Asia website for more information: https://goo.gl/NiDfNd; or http://wd40.asia/products/3-in-one/3-in-one-professional-air-conditioner-cleaner


ABOUT WD-40 Company

WD-40 Company is the maker of the widely trusted WD-40® Multi-Use Product, an essential in every toolbox and household worldwide. The American brand was created in 1953 as an anti-rust, anti-corrosion protectant for the outer layer of the Atlas Missile and has since transformed into the quick-fix solution to cleans and protects, loosens rusted parts, drives out moisture, frees sticky mechanism and stops squeaks.

Maintenance professionals and DIY amateurs alike find diverse applications for WD-40® in their works with hardware, industrial, automotive, cycling, sporting and mass retail goods. Today, WD-40® is available around the world in a variety of sizes, and it has diversified into a new range of specialised products – WD-40® Specialist™, WD-40® BIKE and WD-40® Specialist™ Automotive.

WD-40® range of products are found in major retail and hardware supply stores across all states in Malaysia. For more information on WD-40® range of products, visit: www.wd40.asia


Monday, 13 November 2017

Giveaway Pertama Dari Blog Irdagarmin

Monday, November 13, 2017 5 Comments
Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Waah dah hari Isnin rupanya. Cepat betul masa berlalukan. Pejam celik dah 13 November. Hmm disebabkan tak tau nak update apa, kinah nak join satu giveway best daripada Irdagarmin. Hadiahnya pulak memang best. Sebuah buku motivasi Dr HM Tuah. Kiranya nanti akan ada tiga pemenang tau.

GIVEAWAY PERTAMA DARI BLOG IRDAGARMIN

Sejujurnya ini adalah kali pertama kinah jumpa blog Irdagarmin itu pun sebab giveaway yang Irda anjurkan ni. Terukkan kinah ni. Bila godek blog Cik Irda ni, rupanya bukan calang-calang orang. Beliau merupakan seorang banker dan juga ejen Coway. Haa mana yang tengah cari ejen Coway apa kata berhubung dengan beliau. Dah nama pun banker sedikit sebanyak intipati blog beliau berkaitan dengan perbankan. Selain itu ada juga entri lain. Kiranya takdela bosan sangat pun.

Giveaway ni akan berakhir pada 4 Disember nanti. Pada yang nak join klik je dibawah bamner tu.

Saturday, 11 November 2017

Misteri 11.11.2017

Saturday, November 11, 2017 5 Comments
Misteri 11.11.2017|Hari ni 11 November 2017. Semua orang sibuk bercerita pasai tarikh ni. Apa yang istimewanya dengan tarikh ni? Haaa khabar baik buat kaki shopping online, Lazada kini sedang mengadakan Lazada Online Revolution sales. Banyak potongan harga bagi barangan terpilih

Misteri 11.11.2017

Misteri 11.11.2017
Misteri 11.11.2017
Masa tengah murah ni la borong kaw kaw nanti bila dah habis promosi ni menyesal tak sudah. Tunggu apa lagi penuhkan peti cart korang tu, peluang ni untuk hari ni je tau. Terlepas kena tunggu tahun depan la pulak. Sekarang ni kinah tengah intai-intai home deco. Ngeee geram betul dengan harganya tu.

Ha lekas pergi ke website Lazada. Ada beberapa jam je lagi nak tamat ni. Tengah ada masa ni bolehlah pilih lagi.

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja

Saturday, November 11, 2017 8 Comments
Kebiasaan hari seorang wanita bermula dengan semburan wangian pada nadi, rambutnya dirapi dan membuat kemasan terakhir pada pakaian dan solekan di hadapan cermin sebelum melangkah keluar. Menjelang tengahari, selepas menghadiri beberapa mesyuarat dan melakukan tugasan lain beliau akan menambah gincu pada bibir selepas makan tengahari. Menjelang petang, beliau akan membuat perancangan bersama rakan untuk menikmati makan malam, ataupun temujanji bersama teman lelaki dan sekali lagi membuat sentuhan terakhir pada solekan sebelum melangkah keluar. Satu perkara yang perlu beliau ingat setiap kali selepas merapikan semula diri adalah untuk menyembur semula wangian memandangkan bau dapat mencipta daya tarikan penuh “scent-sasi” dan memberi impresi yang berkekalan.

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja
ENCHANTEUR berbangga menjadi pakar dalam memperkenalkan wangian Perancis yang memahami keperluan dandanan wanita dan sentiasa berusaha untuk mencipta inovasi bagi menghasilkan produk yang relevan. ENCHANTEUR juga sedar bahawa sesetengah wanita sering membawa bersama sebotol wangian EDT atau semburan wangian badan untuk merapikan semula wangian diri.

ENCHANTEUR memperkenalkan wangian terbaharu mesra beg tangan iaitu ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM dalam bentuk bebuli yang boleh didapati dalam saiz padat 9ml. Rangkaian ini merupakan inspirasi personaliti gadis-gadis Paris yang feminin namun penuh dengan tenaga dan sentiasa menyerlah. Dengan usahasama bersama pencipta wangian Perancis, ENCHANTEUR menterjemahkan personafikasi keempat empat gadis ini pada pakej pembungkusan yang menarik. Dilancarkan dalam empat variasi wangian, para gadis kini mempunyai dua pilihan dari 2 aroma paling laris dari rangkaian ENCHANTEUR PARIS, iaitu Belle Amour dan Adore; serta wangian baharu iaitu Cheri dan Jolie yang lahir dari inspirasi trend bunga semasa.

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja
ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM dirumus khas tanpa alkohol, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk pengguna beragama Islam kerana sesuai dibawa sembahyang tanpa perlu mencuci wangian. Tambahan pula, formulasi berasaskan minyak ini membolehkan aromanya bertahan lebih lama.

Direka dengan aplikasi bebuli membolehkan pengaplikasian menjadi lebih pantas dan mudah pada bila-bila masa sepanjang hari. Cara penggunaan yang mudah dapat membangkitkan deria seseorang secara halus disulami sentuhan keajaiban.

Dengan ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM yang baharu, anda akan sentiasa bersedia untuk mencipta saat penuh sensasi, di mana sahaja. Pembungkusan berbentuk kompak dan mudah ini cukup kecil untuk dimuatkan di dalam tas tangan anda – direka untuk kelihatan hampir sama dengan saiz gincu, menjadikannya benda penting yang perlu ada sebelum meninggalkan rumah. Rekaannya juga mesra pesawat dan mudah dimuatkan di dalam beg kosmetik atau bagasi bimbit sebagai penambah wangian yang lebih mudah. Kini, para wanita boleh membawa pelbagai wangian di dalam tas tangan tanpa perlu bimbang tentang lebihan ruang atau muatan.

Rangkaian ini membolehkan wanita meneroka kreativiti yang sememangnya ada pada diri mereka! Mereka boleh suaipadankan mana mana wangian untuk mencipta wangian tersendiri yang menjadi‘signature’si pemakai.


ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Jolie (Lovely)
ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja
Kombinasi keanggunan Rose, Honey dan Pear amat sepadan dengan personaliti santai bersahaja yang gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan, atau insan istimewa. Aroma lembut dengan bauan bunga amat sesuai digunakan untuk memberikan‘mood’tenang ketika bersama pasangan. Kemasan biru dlenim menjadikan anda kekal anggun di pandangan dan tetap disukai.


ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Cheri (Darling)

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja
Buat yang berhati muda remaja, kami persembahkan bauan yang enak dan manis untuk memastikan anda tersenyum sepanjang hari. Bagi si gadis yang gemar menyebarkan kegembiraan kepada orang-orang sekelilingnya, aroma Apple, Cherry Blossom danVanilla yang lazat bakal mencuri hati dan mendapat perhatian ramai.


ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Belle Amour (Beautiful Love)

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja
Ciptaan dari aroma yang menawan yang mampu membuat jantungmu berdegup dan meransang deria. Pembungkusan merah jambu ini bakal mengimbau memori si gadis pada saat temu janji pertama manakala campuran Apple Melon, Blackcurrant dan Pink Rose Parisamat sesuai dengan gadis berpersonaliti romantis dan menawan. Belle Amour membolehkan anda menikmati setiap kenangan manis dengan yang tersayang, dan menjadikanmu teman istimewanya selamanya. 


ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Adore (Adorable)

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja
Haruman ‘signature’ ini mencetuskan kegembiraan, keyakinan dan daya tarikan yang abadi. Rona pembungkusan ungu ini mengandungi sensasi aroma Wild Jasmine, Pink Mimosa dan Golden Pear sepadan dengan sigadis yang elegan, anggun dan manis pada malam temu janji romantisnya. Cipta kesan berpanjangan pada temu janji anda dan penuhi hatinya dengan dambaan kasih padamu.

Dengan ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM, anda akan sentiasa bersedia. Hanya perlu diaplikasikan ke nadi bila bila masa yang anda inginkan dan anda akan sentiasa bersedia untuk mencetuskan saat romantis bersamanya. ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM boleh didapati pada harga RM9.90 (Semenanjung) dan RM10.40 (Sabah Sarawak), di Watsons, Guadian, AEON Wellness, Mydin, The Store serta pasaraya dan pasar mini di seluruh negara. 

ENCHANTEUR merupakan rangkaian berkualiti berinspirasikan wangian dan produk penjagaan diri dari Paris. Wangian ENCHANTEUR dicipta khas untuk menyemarakkan saat kemesraan di dalam setiap perjalanan romantis seorangwanita

Friday, 10 November 2017

Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

Friday, November 10, 2017 8 Comments




Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Read more: http://www.mialiana.com/2017/11/giveaway-ole-ole-brunei-by-mialianacom.html#ixzz4xxM7sXv2

Baby Breast Pump & Bottle Serbaguna

Friday, November 10, 2017 21 Comments
Baby Breast Pump & Bottle Serbaguna| Perasan tak sejak dua menjak ni banyak produk terutamanya produk kosmetik telah ditarik balik pengeluarannya kerana didapati mengandungi bahan yang beracun. Risaunya. Kadang-kadang kita sendiri tidak sedar barang yang kita gunakan tu sebenarnya beracun. Allah bahayanya. Macam mana pulak dengan bahan pencuci yang kita selalu gunakan untuk anak-anak kita? Selamat ke digunakan? Kinah pasti setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Jadi, kali ni, kinah nak kongsikan pada korang semua pencuci yang kinah gunakan untuk cuci botol susu Thahirah iaitu Chomel Baby Breast Pump & Bottle.

Baby Breast Pump & Bottle Serbaguna

Breast Pump & Bottle Cleanser Serbaguna
Breast Pump & Bottle Cleanser Serbaguna
Apa yang bestnya dengan pencuci daripada Chomel ni bebas daripada radikal bebas dan juga bahan-bahan yang merbahaya. Kiranya selamat digunakan untuk bayi dan kanak-kanak. Menariknya, Chomel Baby Breast Pump & Bottle Cleanser ni multipurpose bukan sahaja boleh digunakan untuk mencuci botol dan breast pump malah boleh digunakan untuk:
  • Permainan
  • Buah-buahan
  • Sayur-Sayuran
  • Barangan keperluan bayi
Ibu-ibu di luar sana janganlah risau akan kandungan yang digunakan. Baby Breast Pump & Bottle Cleanser ni merupakan bahan pencuci berasaskan tumbuh-tumbuhan dan berkesan menanggalkan lemak susu dan juga kotoran di botol anak anda. Apa yang pasti, ianya bebas daripada Ammonia, SLS/SLES, Parabens, Synthetic Fragrances, dyes, phosphates, solvent, Chlorine, Bleach, Alcohol, Fossil additives or Crustics.

Baby Breast Pump & Bottle Serbaguna
Baby Breast Pump & Bottle Serbaguna
Cara Penggunaan Breast Pump & Bottle Cleanser
Mudah saja nak gunakan pencuci serbaguna ni. Tekan pam ke span atau pun berus botol anak anda dan cuci. Kemudian bilas dengan air sehingga bersih.

Bagi yang hendak mencuci buah-buahan atau pun sayuran, cairkan pencuci ni ke dalam air sedalam 5 liter. Kemudian rendamkan buah-buahan dan sayuran tersebut selama 15 minit. Akhir sekali cuci buah-buahan dan sayuran tersebut sehingga bersih. Mudah saja kan.

Berminat tak dengan produk Chomel ni? Korang boleh beli di laman web Lazada tau.

Untuk maklumat lanjut
Facebook:chomelbb
Instagram: chomel_baby

Thursday, 9 November 2017

Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops

Thursday, November 09, 2017 22 Comments
Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops| Alamak dah la lambat mekap bercapuk pulak tu. Perkara ni biasa di alami oleh golongan wanita bekerjaya apabila ingin bersiap ke tempat kerja. Bila dah jadi macam ni boleh hilang mood. Nak mekap semula nanti lagi lambat dah la lambat. Pening! Pening!. Sekarang ni korang tak payah risau tak payah susah hati dah, kalau lambat pun dengan adanya Beauty In The Drop ni masalah dunia korang tu mesti selesai. Kinah ni sebenarnya tak berapa suka sangat nak mekap ni kekadang tu bila keluar naked face je. Takde makna nak krim bagai. Tapi sejak diperkenalkan dengan Beauty in The Drops ni semua persepsi tu berubah.

Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops

Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops
Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops
Ok lah jom kinah ceritakan serba sedikit tentang produk ni. Pada kinah la, produk ni sangat sesuai untuk mereka yang menghadapi masalah seperti tak suka pakai mekap, mekap bercapuk bila berpeluh, dan mekap tak tahan lama. Mesti korang rasa stress bila jadi macam ni, dan nak je cuci mekap yang entah apa-apa tu kan. Kalau korang nak tahu, sebenarnya banyak kelebihan Beauty in the drops  ni. Antaranya ialah:
  • Dapat menjimatkan masa
  • Mencantikkan dan merawat wajah
  • Mengandungi 100% BAHAN SEMULAJADI
  • Bersih dan merawat kulit dari dalam
  • Kulit lebih cerah dan glowing tanpa make up
  • Tiada bahan kimia merbahaya
  • Tiada kesan sampingan
  • Sesuai untuk semua jenis kulit
  • Kaya dengan antioksida
Beauty in the Drops berfungsi sebagai asas sebelum 'makeup' atau 'makeup finisher' dan korang juga boleh gunakan Beauty in the Drops ni tanpa 'makeup'. 

KESANNYA :
  •  Wajah jelita semulajadi
  •  Merawat bintik & tompok hitam di wajah
  •  Mengurangkan garis halus & kedutan
  •  Menetup liang pori bekas jerawat
  •  Mencerahkan wajah
  •  Melembabkan wajah
  •  Menengangkan kulit wajah
  •  Menghaluskan kulit wajah
  •  Melembutkan kulit wajah
  •  Merawat tona tidak sekata
  •  Merawat kulit kusam
  •  Merawat kulit berminyak
  •  Menghilangkan jerawat halus
  •  Menghalang pertumbuhan jerawat baru
Nak gunanya pun sangat mudah. Ikut je langkah di bawah
  1. Goncang dulu sebelum digunakan
  2. Picit hujung getah penitis, kemudian lepaskannya.
  3. Longgarkan penitis dari bekas kaca
  4. Perlahan-lahan picit hujung getah untuk titiskan kandungan di sekitar muka. Titiskan ke dagu, pipi, hidung dan dahi. Kemudian ratakan ke seluruh wajah
  5. Mulakan solekan seperti biasa
  6. Untuk hasil yang terbaik, titiskan sekali lagi sebagai sentuhan akhir. 

Kandungan utama dalam Beauty in the drops ialah Minyak Argan dan Minyak Jojoba. Kinah terangkan satu demi  satu tentang kelebihan Minyak Argan dan Minyak Jojoba. Minyak Argan begitu kaya dengan Vitamin E dan Omega 3,6, dan 9. Bertindak sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas yang menyebabkan penuaan kulit. Minyak Argan juga dapat melembapkan dan menegangkan kulit. Selain itu, dapat menghaluskan dan mencerahkan kulit, mengatasi jerawat, radang dan sunburn.

Manakala bagi Minyak Jojoba pula, ianya merupakan lilin cair atau Wax Ester yang memiliki ciri-ciri yang sama dengan struktur kulit manusia. Jadi, sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif. Peranan minyak Jojoba adalah melembut, melembap dan menghaluskan kulit. Selain itu, dapat mengatasi masalah kulit berminyak yang boleh menyebabkan jerawat serta dapat mencegah oksidasi kulit iaitu sebagai anti penuaan dan anti radang.
Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops
Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops
Sejujurnya, jerawat di muka kinah ni tengah meriah. Tak tahu la kenapa tiba-tiba je banyak macam tu. Nak kata zaman remaja, dah lama pun berlalu. Jadi, kinah pun mencuba Beauty In The Drops ni untuk merawat jerawat yang semakin banyak tumbuh ni. So far alhamdulillah jerawat banyak yang dah kecut. Kalau tak rasa berpasir je muka ni. Buat masa sekarang ni kinah tak berani nak pakai sebarang krim. Cuma bila-bila nak kemana je kinah akan guna Beauty in the drops ni. Serius cakap memang best. Bau dia pun wangi.

Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops
Cantik Berseri Sekelip Mata dengan Beauty In The Drops

Nampak tak jerawat yang banyak tu. Gambar ni kinah mekap sikit je dan guna Beauty in the Drops je. Hmm macam mana? Best kan? Istimewanya, pada yang nak mencuba korang boleh nikmati tawaran istimewa tau dengan menebus "Promo Code" ini IMC-BitD#1. Tunggu apa lagi baik tebus sekarang sebelum terlambat.

Untuk Maklumat Lanjut 

012-4540187 (Kak Raaina)
Website: http://www.9herbs.com
Facebook: 9herbs
Instagram:9herbsmy

Sunday, 5 November 2017

Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa

Sunday, November 05, 2017 19 Comments
Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa| Lama betul nak habiskan novel ni. Bajet nak habiskan hujung bulan Oktober, tapi tengoklah dah November baru settel semua. Biasalah ada je sibuknya. Selalunya kinah akan baca novel pada waktu malam lepas Thahirah tidur. Kalu baca siang, gayanya memang tak terbacala sebab banyak kerja yang menanti, belum lagi dengan Thahirah ajak main masak-masak hihi.

Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa

Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover
Review Novel ~ Miss Cleaner Undercover By Fateen Najwa
Miss Cleaner Undercover ini agak berbeza dengan novel cinta yang lain. Antara tugas dan cinta, Khaira Wilda terpaksa memilih salah satu darinya. Kisahnya bermula apabila Khaira Wilda dihantar bertugas ke Kuching, Sarawak bagi melindungi keluarga orang ternama iaitu Tan Sri Anwar Karim El-Zahri yang sering menerima ugutan bunuh daripada individu yang tidak dikenalinya. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga Tan Sri Anwar meminta perlindungan daripada pihak berkuasa. Bagi menjayakan misi tersebut, Khaira Wilda terpaksa menyamar sebagai tukang sapu di syarikat Tan Sri. Di sinilah kisah cinta antara Khaira Wilda dan Hayden Danial bermula. Selain Hayden Danial, Hakimi yang juga rakan sekerja Khaira Wilda turut menaruh hati kepadanya. Hakimi pula ditugaskan bagi melindungi Tan Sri sepanjang masa walau di mana beliau berada.

Demi menjaga keselamatan keluarga Tan Sri, Khaira Wilda dan Hakimi terpaksa menyamar sebagai suami isteri dan ditempatkan di sebuah apartmen berhadapan rumah Tan Sri tanpa pengetahuan Hayden Danial. Percintaan Khaira Wilda dan Hayden Danial terputus akibat salah faham apabila Nelly, merupakan bekas pembantu Hayden Danial telah menceritakan bahawa Hakimi dan Khaira Wilda adalah suami isteri. Hayden Danial begitu kecewa dengan berita tersebut sehingga bertindak memutuskan hubungannya dengan Khaira Wilda. Selama ni, Hayden Danial cuma kenal Khaira Wilda adalah tukang sapu saja. Selepas rahsia itu terbongkar, Hayden Danial rasa tertipu dan menghilangkan diri beberapa hari untuk mencari ketenangan. Ketika perkara ini berlaku, Khaira Wilda berada di Kuala Lumpur kerana sedang bercuti. 

Apabila pulang ke Kuching, Khaira Wilda begitu hairan akan perubahan Hayden Danial yang langsung tidak endahkannya. Khaira Wilda begitu kecewa dan membuat keputusan tidak mahu bercinta lagi. Kejadian kes culik yang menimpa Puan Sri Zainon telah merapatkan semula jurang di antara Hayden Danial dan Khaira Wilda. Hayden Danial telah mengetahui cerita yang sebenarnya daripada ibunya. Jadi, Hayden Danial mula mendekati Khaira Wilda semula. Sepanjang hubungan Khaira Wilda dan Hayden Danial terputus, Hakimi pula mencuba nasib.

Hayden Danial dan Hakimi sentiasa bersaing untuk menawan hati Khaira Wilda. Siapakah di antara mereka yang berjaya? Bagaimana dengan ugutan bunuh tu terhadap Tan Sri? Kalau nak tahu cerita sepenuhnya kenalah baca novel ni dulu. Sebenarnya banyak lagi perkara yang berlaku, tapi kinah tak boleh nak cerita sampai habis. Nanti tak seronok la pulak. 



Saturday, 4 November 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

Saturday, November 04, 2017 5 Comments
Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017| Sayangnya pada Lazada tau. Selalu anjurkan contest untuk blogger. Hadiahnya pun boleh tahan. Kalau korang nak tahu bermula pada 11 November sehingga 14 Disember akan diadakan Online Revolution Sale. Masa ni la korang nak borong sakan. Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai Lazada Online Revolution boleh layari https://www.lazada.com.my/online-revolution/

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

Sebut je pasal shopping online, dalam kepala ni dah tak fikir lain dah. Mesti ingat Lazada je. Macam la takde website lain kinah oii. Ada jugak la cuci mata dekat website lain tapi entahla hati ni lebih ke arah Lazada je huhu. Mana taknya semua orang tau Lazada ni paling famous amous di Malaysia ni, confirm la servis dia baik punye. Memang pun, tak disangkal lagi. Kinah dah banyak kali dah shopping dengan Lazada laju je sampai ke rumah padahal baru je dapat email tracking. Ada sekali tu kinah order barang dari luar negara kalau ikutkan estimate tarikh yang Lazada bagi hujung bulan. Tapi tengah bulan sedar-sedar dah ada orang ketuk pintu hantar barang. Cepatkan barang sampai. Kebanyakan barang yang kinah beli semuanya sampai dalam keadaan yang baik. Takda pulak setakat ni barang tak lengkap ke ape. Memang cukup la serba serbi.

Barang Pertama Beli dengan Lazada dan Pengalaman membelinya
Hmm barang pertama kinah shopping dengan Lazada, kinah pernah tulis dalam entri di sini. Masa tu suami suruh pilih nak beli apa dekat Lazada. Jadi, kinah decide nak beli cadar. Sebabnya kebanyakan cadar yang ada di pasar raya tak menepati apa yang kitorang nak. Apa lagi cari di Lazada banyak betul yang cantik-cantik dan akhirnya kinah pilih cadar bercorak abstrak. Lain sikit daripada biasa. Harganya pun murah. Kalau nak tahu sampai sekarang masih elok lagi tau. Warnanya pun masih cantik.
Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017
Cadar ni untuk pengetahuan semua tak disertakan dengan comforter tau. Pada masa tu harga cadar ni hanya RM38.00 sahaja. Sekarang ni harga cadar ni dah turun sebanyak RM2.00 kiranya RM36.00 haa murahkan. Cadar ni kinah order hari Sabtu malam hari Isnin dah sampai. Pada mulanya ada jugak rasa risau sebab first time kot. Bila barang dah sampai ke tangan kita baru rasa lega. Memang puas hati sangat dengan servis Lazada. Tak pernah mengecewakan.

Jenis Barang yang Bagaimana Beli Secara Online
Biasalah bila dah jadi mak ni nak shopping barang lama-lama di pasar raya semuanya kena cepat dan pantas. Bila jadi macam tu ada je barang yang terlupa. Jadi nak tak nak kena beli secara online. Biarlah lewat sikit janji puas hati. Daripada pilih yang tergesa-gesa tersilap pilih barang kan susah tu. Biasanya kinah beli barang di bilik air seperti shower cream, shampoo dan kadang-kadang beli pampers Thahirah. Satu tips kinah nak share semasa beli barang online, Kinah selalu akan baca review dulu sebelum buat sebarang pembelian. Bila baca review barulah kita rasa yakin nak beli bila orang kata puas hati dengan barang tersebut.

Perkara yang Anda Suka Tentang Online Shopping
Perkara yang kinah suka dengan online shopping ni ialah mudah sangat. Pilih barang yang kita nak beli, buat bayaran dan tunggu barang sampai. Selain tu, apa yang best shopping online ni selalu ada tawarkan baucer, promosi dan tak dapatla harga tu kat luar sana. Kadang-kadang tu dapat pulak seller promotion free shipping oh bestnya weh. Banyak lagi sebenarnya yang kinah suka dengan online shopping ni. Dapat jimatkan masa, tenaga dan minyak. Minyak kan kejap naik kejap turun. Selagi boleh berjimat, kita berjimat.

Barang atau Produk daripada Lazada yang rancang untuk dibeli Semasa Lazada Online Revolution
Sebenarnya banyak barang yang kinah plan nak beli di Lazada ni. Salah satunya ialah kinah nak beli barang untuk deko rumah iaitu Retro European Flower Arrangement American Ceramic Vase. Bukan untuk rumah yang duduk sekarang tapi untuk rumah kami nanti. Tak sabar nak deko-deko rumah. Barang yang kinah nak ni dah lama dah kinah intai. Moga ada rezeki untuk kinah.
Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017
Ada satu lagi barang kinah nak beli sempena Lazada Online Revolution ialah Folding Photo Studio Shooting Tent With LED Light Room. Lepasni mudahlah kinah nak ambil gambar untuk review barang. Kiranya ni merupakan satu pelaburan untuk blog. Lagipun kinah selalu kena ambil gambar malam-malam. Faham-faham je la bila ambil gambar pada waktu malam, cahaya tak berapa terang dan gambar yang terhasil pun tak cantik. Nak ambil tengahari ada pulak budak kecik jadi susahla sikit nak buat kerja.

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

Kalau nak diikutkan banyak lagi sebenarnya. Cukuplah dua barang tu je. Ingat tau tarikh keramat 11 November hingga 14 Disember ni, ada Online Revolution Sales. Nanti terlepas pulak barang idaman korang tu.

Thursday, 2 November 2017

Sesuatu yang Ajaib Bakal Muncul

Thursday, November 02, 2017 5 Comments
Sesuatu yang Ajaib Bakal Muncul| Daripada bunyi loceng yang menyinari hati sebagai nota yang biasa ditemui pada bulan yang akan datang ini berada di setiap sudut, ke senyuman yang lebih meriah di wajah orang yang kami temui. Sama ada kanak-kanak atau dewasa, rasa teruja di hati mereka semakin kuat apabila akhir tahun semakin mendekati.

Ia seperti suasana seluruh dunia bertukar kepada suasana yang lebih bahagia dengan ketibaan musim yang indah tahun ini – Krismas!

Jadi janganlah terkejut kika anda mendengar kami di Juice Works bersenandung bersama, atau jika anda melihat senyuman mengusik bibir kami apabila kami mencampur minuman anda.

Sempena musim yang meriah ini, kami telah mencipta minuman yang istimewa, berkilau merah! Bagi kami, ia melambangkan semua kebaikan, kebahagiaan dan kegembiraan manis sepanjang tahun ini. Kami berharap nama minuman ini sendiri akan memberikan sentuhan gembira, kerana kami menyebutnya “Honey, it’s Christmas!

Sesuatu yang Ajaib Bakal Muncul
Sesuatu yang Ajaib Bakal Muncul
Smoothie ais bercampur dengan jus embun madu, plum, strawberi, lemon, dan ditambah dengan jus delima mulberi dan delima runy=merah, ramuan kecil ini hanya boleh didapati dari 6 Nov 2017 sehingga 1 Januari 2018!

Mulberry kering, yang mempunyai rasa manis semulajadi tanpa gula tambahan juga memberikan tahap protein dan zat besi yang luar biasa untuk buah. Ia adalah sumber yang kaya vitamin C, serat, kalsium san antioksidan. Itulah sebabnya mengapa mulberi kering adalah lazat apabila dijadikan sebagai makanan ringan atau dicampurkan dengan yogurt, smoothies dan banyak lagi.

Delima dan benih permatanya yang tersendiri telah digunakan untuk tujuan perubatan selama ribuan tahun. Dengan antioksidan yang lebih tinggi daripada jus buah-buahan yang lain, ia juga mempunyai tiga kali lebih banyak antioksidan berbanding wain merah dan teh hijau. Oleh itu, buat Timur Tengah ini dikatakan berkesan untuk memerangi penyakit jantung, tekanan darah tinggi, keradangan dan beberapa jenis kanser, termasuk kanser prostat.

Tembikai susu mempunyai kandungan air yang tinggi dan kadar kalium, yang menjadikannya buah yang baik untuk mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat. Memandangkan ia mengandungi kedua-dua vitamin C dan tembaga, ia juga mengalakkan kulit yang sihat dengan membantu pengeluaran kolagen dan pembaikan tisu. Untuk meningkatkan lagi vitamin C-o-meter, jus lemon juga ditambahkan, untuk membantu pencernaan dan untuk menjaga sistem imun pada tahap optimum.

Bagi strawberi, ia adalah penuh dengan serat, folat dan antioksidan seperti vitamin C dan phytochemicals untuk membantu mengurangkan kolesterol dalam arteri dan vesel. Ia juga adalah kaya dengan iodin untuk membantu mengawal fungsi otak dan sistem saraf yang betul, di samping mempunyai dos tinggi kalium per beri, yang sangat baik untuk daya tumpuan dan ingatan.

Seperti yang anda boleh pastikan sekarang, gabungan minuman ini telah direka dengan bersungguh-sungguh untuk membantu anda menjauhkan diri daripada penyakit semasa musim perayaan, mengurangkan kolesterol semasa anda bermanja dengan makanan dan untuk memastikan anda terhidrat, dengan kulit yang sihat dan cantik

Jadi, semasa anda berpesta pada akhir tahun dan meraikan kedatangan tahun baru, jangan lah anda lupa untuk meminumnya!

Dan daripada kami semua di Juice Works: Selamat menyambut hari Krismas dan tahun baru dengan badan yang sihat

Mengenai JUICE WORKS Malaysia

Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelangan setia untuk kraf yang mengunakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kisok tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.

Bermula daripada satu kiosk, Juice Works Malaysia telah berkembang sebagai syarikat pembekal jus buah-buahan dan smoothie segar premium di negara ini yang mengkhusus dalam menu hebat untuk lebih daripada 30 pilihan buatan tangan. Jenama ini terkenal dengan minuman sihat yang segar, dibuat selepas pesanan dan lazat menjamin pelangan akan kembali melawatnya lagi. Daripada eksekutif perniagaan yang sibuk kepada ibu bapa dan pengguna yang mementingkan kesihatan, Juice Works Malaysia mempunyai minuman yang sesuai dibuat segar untuk setiap keperluan individu.

Juice Works Malaysia kini boleh dijumpai di 29 lokasi di seluruh negara dengan banyak lagi akan di buka pada masa yang akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.

Selamat Datang November

Thursday, November 02, 2017 3 Comments
Selamat datang November| Sekejap je dah November kan. Pejam celik dah December lepastu masuk pulak tahun baru. Alhamdulillah kita masih lagi bernafas di muka bumi Allah SWT. Semoga kita semua dipermudahkan segala urusan, di kurniakan rezeki yang melimpah ruah,dan bahagia di samping insan yang tersayang.

Selamat Datang November
Selamat Datang November
Macam biasa la kan, bila dah nak masuk tahun baru yang dah tak lama lagi mesti ada azam untuk tahun akan datang kan. Azam tahun ni macam mana dah capai target ke? Kinah target nak kuruih tak nampak lagi hasilnya. Pantang nampak makanan hehe. Nampaknya azam tu kena tangguh pada tahun depan. Boleh tak? haha.

Tuesday, 31 October 2017

Kejutan Buat yang Istimewa dengan Printcious

Tuesday, October 31, 2017 26 Comments
Kejutan Buat yang Istimewa dengan Printcious|Pening dan buntu nak bagi gift pada pasangan? Hari lahirnya dah tak lama tapi satu apa gift pun takde lagi. Haaa korang jangan risau pening tu semua. Sekarang ni dah macam-macam platform tau untuk kita buat surprise pada pasangan kita. Salah satu cara untuk korang buat special gift untuk pasangan ialah dengan design momen yang terindah dengan Printcious. Kalau dulu, nak bagi gift macam ni, kita DIY sendiri, tapisekarang korang tak payah bersusah payah dah. Tekan-tekan, klik itu ini, bayar dan sampai ke tangan penerima. Mudah betul sekarang. Sebab tu la tagline printcious 

“Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart”


Mengapa dengan Printcious? Sebabnya korang boleh pilih mana-mana design yang korang suka tau dan paling istimewa sekali dapat pulak customise sendiri. Haa menarikkan tempat lain tak dapat macam ni korang. Haa pilih-pilih mana yang berkenan di hati. Bukan saja khusus untuk hari lahir sahaja tau, korang juga boleh buat untuk hadiah orang kahwin. Haaa idea tu idea. Lagipun dah tak lama dah nak cuti sekolah. Cuti sekolah je mesti ada kenduri. Sempat lagi ni design gift korang untuk bakal pengantin. Klise la asal pergi kenduri kahwin bagi hadiah pinggan mangkuk je. Kalau 5 orang bagi hadiah yang sama boleh buat kenduri tau hehe. Jangan marah gurau je. Tak salah pun kita hadiahkan lain dari yang lain.







Banyakkan sampai rambang mata nak pilih yang mana satu. Berpinar dah mata ni nak pilih yang mana. Mesti korang nak tahu macam mana cara nak customise design kita sendiri. Alaa mudah sangat pejam mata je pun dah siap. Ehh ibaratnya macam tu la. Dalam banyak-banyak ni, kinah pilih cushion je. 


Haa tengok tu, ni contoh je tau. Kalau korang tak nak warna biru tu, boleh pilih warna lain dan kalau korang nak tukar design Happy Marriage pun boleh. Ikut kreativiti. Klik je Start Design tu. Bolehlah mula design yang korang suka. Kinah berkenan pulak dengan cushion ni, boleh letak dalam kereta hehe. Haaa tunggu apa lagi pergi pilih cepat sebab ada 30% diskaun tau dan akan berakhir pada 4 November ni. 

Untuk maklumat lanjut bolehlah layari website 

Monday, 30 October 2017

Susu Kambing Karihome

Monday, October 30, 2017 25 Comments
Susu Kambing Karihome| Bila dah jadi mak-mak ni tak sah la kalau tak cerita tentang topik susu, pampers semua. Tapi kali ni kinah cuma nak cerita tentang susu saja. Dewasa ini, kebanyakan ibu-ibu zaman sekarang ni beri susu formula atau shortform nya fm sebagai pengganti susu ibu kepada anak mereka. Hal ini terjadi disebabkan pelbagai faktor. Di pasaran, terdapat pelbagai jenama susu daripada yang murah hinggalah harganya yang agak mahal. Tak semestinya yang mahal anak kita boleh terima dan begitu juga sebaliknya. Walau bagaimana pun semuanya ini bergantung dengan anak kita sama ada serasi atau pun tidak.

Sejujurnya, Thahirah dari kecil lagi minum susu formula. Bukanlah kinah tak cuba nak breastfeed tapi rezeki tidak menyebelahi kami. Takpelah. Thahirah dari kecil lagi dia minum susu Dutch Lady je. Tapi, sejak kinah tahu kebaikan susu kambing, kinah cuba nak tukar susu kambing kepada Thahirah. Kinah pun cubalah susu kambing keluaran tempatan. Masa tu kinah beli dari kawan universiti. Nampaknya, niat nak tukar susu kambing pada Thahirah tak kesampaian. Dia tak nak susu tu. Aduhai tak pasai-pasai kinah yang minum. Nasibla susu tu orang dewasa pun boleh minum. Jadi takla rasa ralat sangat.

Susu Karihome
Walaupun percubaan pertama kinah tak menjadi, kita tak boleh nak give up. Kena juga cuba. Kali ni kinah tekad, nak jugak Thahirah minum susu kambing. Satu hari kinah diperkenalkan dengan susu kambing jenama Karihome. Untuk pengetahuan semua, susu Karihome ni kinah guna untuk langkah 3. Thahirah kan dah 2 tahun. Jadi susu ni ikut tahap ye. Kinah cuba bagi sikit dulu susu tu. Tak sangka Thahirah suka dengan susu Karihome ni. Nampak perubahan tau lepas dia minum susu Karihome ni. Selalunya bila poo poo dalam 2 hari sekali je. Tapi lepas minum hari-hari dia poo poo. Sembelit pun takde. Nampak sangat dia lebih suka susu Karihome daripada jenama yang lain. Memang puas hati sangat la.


Oh ye mesti korang tertanya-tanya kenapa kinah nak tukarkan susu Thahirah. Sebenarnya banyak khasiat susu kambing daripada susu lembu tau. Kalaulah tahu dari dulu, dah lama dah Thahirah minum susu kambing ni. Jom kinah cerita sikit tentang susu kambing Karihome ni.


Nutrisi yang bagus
Kalau semua nak tahu susu kambing sebenarnya mengandungi banyak nukleotida, sialik asid dan taurina secara semula jadi yang penting untuk kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak. Tambahan pula, kandungan phosphopeptides kasien yang tinggi dapat meningkatkan kelarutan dan penyerapan mineral oleh badan mereka.

Lebih mudah untuk dicerna
Susu kambing membentuk dadih susu yang lebih lembut dan boleh dicernakan dengan lebih mudah berbanding dengan susu lembu. Pencernaan susu kambing adalah lebih pantas dan hanya memerlukan satu pertiga masa percernaan susu lembu. Sebab tulah mana-mana anak kecil yang minum susu kambing tak ada masalah sembelit.

Meningkatkan kesihatan perut dan usus
Susu kambing mengelakkan jejasan fungsi halangan saluran perut dan usus. Perkembangan dan pengekalan fungsi halangan saluran perut dan usus membantu dalam mengurangkan risiko sakit perut, muntah dan cirit-birit.

Mengurangkan beban alahan
Ada di antara anak kecil kita, mereka begitu alah dengan susu lembu. Jadi, sebagai alternatif susu kambing adalah pilihan terbaik buat ibu-ibu di luar sana. Susu kambing mengandungi unsur alahan yang rendah. Ramai anak-anak yang mengalami kegatalan dan ruam yang kurang teruk apabila mereka minum susu kambing.

Antara nutrisi yang terdapat dalam susu kambing Karihome

Nucleotides - Molekul DNA yang menyokong perkembangan sistem imun kanak-kanak.

Sialic Acid - Melindungi daripada jangkitan bakteria. 

Casien Phosphopeptides (CPP) - Kumpulan peptide yang boleh meningkatkan kelarutan dan penyerapan mineral seperti kalsium, besi dan zink.

Taurine - Asid amino bebas menyokong perkembangan otak dan fizikal

Susu Kambing Karihome adalah pilihan yang boleh dipercayai dan keselamatan produk KARIHOME dibukti oleh Suruhanjaya Codex Alimentarius, Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut boleh layari
Instagram: @karihomemalaysia
email: enquiry@karihome.com.my

Sunday, 29 October 2017

Followers Error?

Sunday, October 29, 2017 7 Comments
Dah tiga hari blog terbengkalai. Nak kata tak ada entri ada tu ha. Tersadai je dalam draf. Mood pun swing. Dengan sakit kepalanya lagi. Aduh tabah je la. Cadangnya buat sementara tu nak join la giveaway ke segmen tapi problem pulak dekat follower button tu. 


Korang perasan tak dah beberapa hari ni google followers tu jadi error. Tak tahu la kenapa. Ada masa ok ada masa tak. Bila blogwalking dan nak follow blog tu aisehh problem pulak. Camne nak follow tu. Entah bila nak ok pun tak pasti la. Mungkin sistem tengah upgrade kot. Fikir yang positif je la.

Jadi bila dah tak boleh nak follow ni, kita cuma baca dan tinggalkan komen je. Moga jejak kita tu owner blog tu dapat baca. 

Wednesday, 25 October 2017

Kisah Nuffnang Pada Bulan Oktober

Wednesday, October 25, 2017 17 Comments
Kisah Nuffnang Pada Bulan Oktober| Hari ni lambat bersiaran. Melayan tuan puteri cendana yang seharian aktif sangat. Ke hulu ke hilir tapi ibu dia tak kurus jugak hahaha. Sebenarnya hari ni kinah nak cerita kisah nuffnang. Dah beberapa minggu nuffnang kinah ada masalah. Entah mana silap pun tak tau. Bila periksa untuk uv hari ni ok. Bila nak cek yang kelmarin dan minggu lepas punya bolehnya no result found. Ahh sudah apa masalah pulak. Kinah mulanya bersangka baik la mungkin system down kot. Tapi tengok ada seorang blogger dapat cpuv eh maknanya ok la sistem tu.

Ehh tak boleh jadi ni. Kinah pun pergilah email nuffnang bagitau masalah ni. Cepat je diorang balas dan katanya team diorang akan siasat masalah ni. Frust tau. Lama kot kita setia dengan nuffnang. Hari ni tergerak hati nak tengok website nuffnang ok dah ke. Masalah tu tetap sama. Cuma yang bezanya kinah dapat cpuv. Biar betul nuffnang ni. Selain dapat cpuv earning kinah pun bertambah. Ehh rasanya takde pun iklan baru sebelum ni tup tup dah bertambah. Apa apa pun alhamdulillah. Ada jugak terselit rezeki kat situ.

Rasanya entri untuk nuffnang, ini yang terpanjang kot hehe. Harap lepas ni nuffnang akan kembali seperti biasa macam dulu. Walaupun sekarang ni dah ramai blogger yang beralih ke adsense. Kinah pun ada cadangnya nak apply,  tapi lepas kena reject yang pertama kali tu terus frust. Sekarang ni tengah kumpul kekuatan dan perbaiki lagi apa yang kurang. Buat sementara tu pakai je la nuffnang dulu. Ada income kot lagi kat situ. Rugi pulak nak biarkan je.


Cpuv kali ni kinah dapat daripada Cetaphil Baby dan Dugro. Dua-dua kempen tu berkenaan kanak-kanak. Harapnya lepasni nuffnang dapat perbanyakkan lagi iklan dan jadi segempak dulu. Jom kita cerita sikit mengenai kempen tu.


Kempen pertama yang kinah dapat daripada Cetaphil Baby. Semua orang tahu tentang produk ni. Produk yang sangat sesuai digunakan pada baby kerana rumusan formulasinya khusus untuk bayi. Kulit baby kan masih lembut dan sangat sensitif jadi Cetaphil Baby adalah pilihan yang bijak untuk ibu bapa di luar sana. Boleh didapati di semua gedung membeli-belah seperti Guardian dan Watsons.


Kempen kedua pulak daripada Dugro. Ala susu Dugro. Buat masa ni anak kinah tak minum susu ni. Dia minum susu lain. Walau apa pun jenama susu yang anak kita minum, meskipun mahal tapi tak setanding dengan susu ibu ye. Seeloknya susu formula ni untuk baby yang berumur 6 bulan ke atas. Jadi untuk maklumat lebih lanjut bolehlah ke website official dumex. 

Monday, 23 October 2017

TROPIKA Baby Hair & Baby Oil Lavender

Monday, October 23, 2017 22 Comments
TROPIKA Baby Hair & Baby Oil Lavender| Masalah rambut nipis dan ruam-ruam, gatal, dan ekzema sering dialami oleh anak kecil kita. Marzaqah Thahirah pulak mengalami masalah rambut nipis sahaja setakat ni. Alhamdulillah selepas diperkenalkan dengan TROPIKA Baby Hair & Baby Oil Lavender rambutnya dah mula ada perubahan. Baunya pulak harum seharum haruman Lavender. Mmm wangi sangat.

minyak rambut bayi, minyak ekzema, ruam lampin, gatal-gatal
TROPIKA Baby Hair & Baby Oil Lavender
TROPIKA Baby Hair & Body Oil Lavender dengan intipati lavender telah dirumus khas untuk digunakan oleh bayi dan kanak-kanak bagi melindungi kulit daripada jangkitan, kerengsaan dan ruam lampin. Diperbuat daripada bahan -bahan natural seperti minyak kelapa dara yang berkualiti tinggi dan bahan-bahan semulajadi yang lain. Minyak urut sutera memperbaiki keadaan kulit dengan pelembap, untuk melindungi dan hidrat kulit. Bukan sahaja ia memberi manfaat kepada kulit, ia juga menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat dan mengurangkan masalah kulit kepala rambut. Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk mereka yang mempunyai kulit sensitif dan ekzema.

TROPIKA Baby Hair & Baby Oil Lavender
Bahan-bahan yang digunakan
Cocos nucifera (Coconut Kernel) Oil, D-mixed tocopherols (Vitamin E), Aroma (Lavender)

Cara Penggunaan
Cara gunanya pun sangat mudah. Hanya sapu di tempat yang mempunyai masalah selepas mandi iaitu 2 kali sehari.

Senyum je dia.
Setakat ni rambut Thahirah pun dah nampak tebal sikit daripada yang dulu. Selain sapu di rambut, kinah pun sapu di bahagian badan juga. Kulit Thahirah pun lebih lembut dan Thahirah pun lebih mudah tidur daripada dulu  yang selalunya pukul 10 malam baru nak tido. Memang puas hati guna Baby oil ni.

Untuk maklumat lanjut

Sunday, 22 October 2017

Lirik Lagu Pertama Kali – Shaa

Sunday, October 22, 2017 4 Comments
Lirik Lagu Pertama Kali – Shaa| Bila dengar lagu ni pertama kali di tv terus jatuh cinta.

Lirik Lagu Pertama Kali – Shaa

Pertama Kali
Ku Kenalkan dirimu
Betapa Indahnya
Bila Kau senyum

Pertama Kali
Ku Rapat denganmu
Baruku tahu kau
Amat bermakna padaku

Aku tahu kau sudah berpunya
Tapi Ku sanggup menunggu selamanya
Hingga kini aku menanti
Mengapa Sikit engkau tidak mengerti


Mengapa Kini engkau berbagi
Aku Disini tetap akan menanti
Puasku Rayu puas memujuk
Kau Tetap dengan egomu untuk meninggalkan ku
Waktu Kau rapuh aku yang kau tuju
Bila Ku merindu kau pergi menjauh

Pertama Kali
Ku Kenalkan dirimu
Betapa Indahnya
Bila Kau senyum

Aku Tahu ku bukan pilihanmu
Tapi Ku tahu ku hanya cinta kamu

Pertama Kali
Ku Dilukai

Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler

Sunday, October 22, 2017 11 Comments
Cuti hari minggu ni takde plan nak kemana-mana. Panas betul kat luar. Daripada kosong je post tak ada apa nak buat jom kita support giveaway daripada Aku Seorang Traveler. Giveaway ni diberi nama Tak Nak Sunyi Sepi Lagi Giveaway by ASTraveler. Unikkan.

Klik di sini

Nak join, follow syarat berikut;

1. Follow fb saya. Klik button dibawah ni,
You and 184 others are following Julia Tarmidi.
  • Nurul Sakinah
  • Lyana Rohazi
  • Syuhada Salleh
  • Shahila Shahril
  • Suzyanna Yap
  • Sha Mohamed
  • Helmi Julia
2. Follow blog AkuSeorangTraveler

3. Like page @kedaiom

4. Buat entry dalam blog korang, bertajuk "Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler"

5. Copy banner dibawah, dan link kan sekali post ini di blog korang.

Mudahkan. Tarikh tutup 20 November 2017