Saturday, 3 December 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah


Agak lama juga kinah tak join giveaway macam ni. Setiap kali nak join mesti tak boleh nak follow. Pada kali ni just try and error je. Dah boleh follow baru leh join. Giveaway kali ni adalah dari Ain Syahirah. Menurut beliau nak balik cuti sem pada bulan Januari ni. Hadiahnya semestilah kek lapis Sarawak. Giveaway ini berlangsung sehingga 1Januari 2017. Masih ada masa lagi pada sesiapa yang nak sertai. Pada yang nak sertai bolehlah klik banner di atas.

Friday, 2 December 2016

8 Makanan Terbaik Untuk Cegah Kanser


Sekarang ni pelbagai penyakit yang berkaitan dengan pemakanan seperti penyakit jantung, darah tinggi, dan kencing manis. Begitu juga dengan penyakit kanser yang mana masa kini telah ramai yang menghidap penyakit berbahaya ini. Namun begitu, jika dapat dicegah daripada awal mungkin penyakit ini dapat diubati dan ditangani. Sedarkah anda bahawasanya terdapat makanan terbaik yang dapat mencegah kanser.Antaranya ialah








Sumber: Seminit Resepi

Maha 2016




Disebabkan hari Khamis adalah hari off day suami jadi kami bertiga pergi menghadiri karnival Maha 2016 yang baru saja berlangsung pada 1 Disember 2016 bertempat di Maeps Serdang.



Pada hari pertama sahaja memang ramai pengunjung sehingga parking agak penuh walaupun hari hujan. Jadi pada sesiapa yang nak pergi ke sana jangan lupa bawak payung sekali ye. 

Pelbagai produk dan hasil pertanian negara ada dijual di Maha 2016 ni. Segala macam jenis buah seperti durian belanda, buah naga, nangka madu, dan pelbagai lagi buah-buahan dalam tempatan turut dijual di sini. Selain buah-buahan, ada juga dijual anak-anak pokok buah-buahan seperti rambutan, mangga, musang king dan pelbagai lagi jenis pokok. Jadi pada sesiapa yang tengah cari anak pokok boleh terjah dan dapatkan dengan harga yang berpatutan.

Selain itu, ada juga produk-produk hasil tempatan seperti biskut, durian crepe, segala macam jus-jus, kopi, minuman kesihatan dan sebagainya. Nak cerita satu-satu memang banyak jadi nak tahu kena terjah.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh melihat pameran yang dianjurkan oleh pelbagai agensi yang berkaitan dengan sektor pertanian dan ternakan. Disamping itu, anda juga boleh menyertai pertandingan dan cabutan bertuah anjuran MOA. 

Sebenarnya banyak lagi tempat tak terjah disebabkan hari hujan. Tapi tak pe la janji dah sampai ke Maeps ni untuk melihat Maha. Antara barang yang kami beli ialah

Rempah Mak Siti. Rempah semua ni bernilai RM10.00 memang berbaloi macam-macam rempah ada dalam satu paket tu. 

Biskut ni memang sedap. Thahirah suka betul dengan cappuccino tu. Kalau tak silap 2 RM5.00. Siap boleh rasa lagi.

Haa yang ni menggila sikit. Sedap keropoknya 3 RM5.00. Boleh pilih nak perasa apa ada perisa keju, perisa BBQ, perisa kari dan macam-macam lagi.

Haa macam mane menarik tak? Gambar tak banyak yang ambil sebab hari hujan. Jadi jangan lepaskan peluang untuk hadiri Maha 2016 ni. Maha 2016 berlangsung sehingga 11 Disember 2016. Harga parking sebanyak RM 5.00.

Wednesday, 30 November 2016

Lara Cinta Ameena



Drama Lara Ameena merupakan drama arahan Shuhaimi Lua dan diterbitkan oleh Tanah Beris Film Production Sdn Bhd. Antara pelakon yang menjayakan drama 15 episod ini adalah Fazlina Ahmad Daud, Zarina Zainoordin, Lia Natalia, Fazren Rafi Danish Hazriq dan ramai lagi.
Sinopsis Drama Lara Cinta Ameena
Drama Lara Cinta Ameena mengisahkan tentang Ameena lakonan Tiz Zaqyah yang telah berkahwin dengan Radhuan (Raja Afiq). Perhubungan mereka sering bermasalah. Konflik rumahtangga mereka tercetus akibat campur tangan orang ketiga, iaitu Puan Kirana (Fazlina Ahmad Daud) yang merupakan ibu kepada Radhuan.
Apakah yang akan terjadi seterusnya? Kita saksikan slot Samarinda yang terbaru ni.

Alas Kaki Guna Al-Quran

Kecoh di facebook apabila ada seseorang memuatnaik gambar alas kaki di rumahnya yang telah koyak. Bila diperhatikan terdapat ayat Al-Quran. Ya Allah angkara siapakah ini? Tak sepatutnya guna ayat Al-Quran untuk membuat alas. Al-Quran adalah kitab yang suci. Cuba cek alas kaki rumah anda


Diharap selepas ini kita perlu berhati-hati apabila membeli. 

Tuesday, 29 November 2016

Senarai Bloglist Bulan Disember Kinah

Masih ingat lagi kinah mintak tinggalkan URL aritu di petak komen? Siapa masih ingat ok lah kinah nak umumkan bahawasanya semua URL tu akan kinah masukkan pada bloglist bulan Disember nanti. Antara yang tersenarai ialah

  1. https://hargasetbersalin.blogspot.com
  2. https://missobsesi.blogspot.my/
  3. http://liyanajay.blogspot.my/
  4. http://www.reenri.com/
  5. https://unnianje.blogspot.my/
  6. www.elihjapahar.com
  7. http://www.syuhadasalleh.my
  8. http://myfakta.com/
  9. http://lennezulkiflly.blogspot.my 
Senarai baru ni akan dimasukkan untuk bulan Disember nanti. Oh ye pada yang tersenarai ni masukkan kinah dalam bloglist korang boleh? Sesi blogwalking bermula.

7 Makanan yang Menaikkan Lemak




Di Malaysia ni boleh dikatakan syurga makanan. Semuanya sedap-sedap. Namun begitu kebanyakan makanan yang selalu kita makan sebenarnya menaikkan lemak yang sedia ada di dalam badan kita. Jadi di sini kinah nak kongsi 7 makanan yang menaikkan lemak dengan jayanya.


Burger salah satu makanan yang menaikkan lemak dalam badan kita. Tambahan pula sekarang burger ni dah diinovasi dan banyak pilihan menu seperti burger bakar. 


Roti canai biasanya dimakan ketika sarapan pagi. Ada juga dihidangkan pada waktu petang dan malam. Bila makan roti canai ni sekeping tak cukup. Tak sedar banyak lemak ni huhu.


Minuman bermanis pun ada dalam senarai. Minuman yang terlalu manis bila tak work out memang naik la lemak dalam badan plus penyakit lain pula yang datang.


Pisang goreng dengan teh o panas waktu petang memang sedap. Banyak minyak yang digunakan untuk menggoreng ada juga peniaga yang menggunakan minyak yang dah banyak kali pakai. Fikir-fikirkanlah.


Apam balik biasanya jumpa bila ada pasar malam. Jagung dan kacang yang banyak memang sedap. Lemak pun bertambah sedap di dalam badan kita.


Pergi McDonald mesti akan dapat french fries sebagai side dish. Makan panas-panas ni memang sedap. 


Makanan paling rare sekali. Boleh dikatakan makanan ruji untuk orang bujang dan students. 

Nak URL Blog



Lagi beberapa hari sahaja lagi kita semua akan melangkah ke bulan baru. Di sebabkan itu, kinah nak minta jasa baik korang semua untuk tinggalkan link korang semua di petak komen. Memudahkan kinah nak blogwalking dan mana-mana URL yang terpilih akan dimasukkan ke senarai bloglist yang baru. Cepat tinggalkan link blog sekarang. Tempoh sehingga 29 November sahaja tau.

Monday, 28 November 2016

Semak Keputusan Peperiksaan Online PTD

Sudah semak keputusan peperiksaan online bagi Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41? Dah boleh semak pada hari ni. Pada yang belum semak boleh semak di Sini




Senarai Lagu Konsert Akhir Gegar Vaganza Musim 3

Rata-rata dah tau akan penyingkiran Nora di konsert separuh akhir pada minggu lepas. Kini hanya tinggal enam sahaja peserta yang akan terus berentap untuk mendapatkan gelaran juara gegar Vaganza. Enam peserta tersebut ialah Ameng, Zarul, Siti Sarah, Intan Sarafina Azharina dan Gmie.


Pada konsert akhir mereka diberikan tugas sebanyak dua lagu untuk diperdengarkan. Antara lagu yang akan dinyanyikan oleh mereka ialah

SENARAI LAGU KONSERT FINAL GEGAR VAGANZA 3 !

1, GMIE

Bila bulan berwarna biru
Salam terakhir

2, ZARUL

Gerhana
Dendangan


3. AMENG

Bourgenvilla
Romantis


4. SITI SARAH

Matahariku
I will always love you

5. INTAN SARAFINA

Sedetik lebih
Kemelut di muara kekasih

6. AZHARINA

Mama Ku Ingin pulang
izinkanlah

Penangan Gegar Vaganza

Baru update mengenai siapa yang tersingkir pada konsert separuh akhir pageview terus mencanak naik. Selalunya nak lepas seratus UV pun tak lepas. Tadi cek dengan nuffnang UV dah mencecah 300. Wow tak pernah lagi satu hari dapat 300 UV.  Bagi orang lain nombor tu biasa dah. Semoga dengan pencapain ni buat kinah lebih semangat lagi nak ber blog.


Nora Terkeluar Daripada Gegar Vaganza 3

Pada minggu ini merupakan Konsert Separuh Akhir Gegar Vaganza musim ketiga yang mana 7 peserta berentap untuk melayakkan diri ke peringkat akhir. Namun begitu, hanya 6 peserta sahaja yang layak ke peringkat akhir apabila berlakunya penyingkiran pada malam tadi. Peserta yang tersingkir pada malam tadi ialah Nora. Umum mengetahui mengenai pelbagai kontroversi yang dikaitkan dengan Nora. 
Sumber: google

Pada minggu hadapan kesemua peserta perlu menyanyikan dua buah lagu. Siapakah yang akan bergelar juara Gegar Vaganza Musim 3? Sama-sama kita nantikan di konsert akhir.

Sunday, 27 November 2016

Berlakunya Tanah Runtuh di Hulu Selangor

Tanah runtuh di Taman Indah Serendah Hulu Selangor telah menggemparkan seluruh negara. Mujurlah tiada kemalangan jiwa yang berlaku cuma seorang sahaja yang cedera. Kesemua penduduk yang berhampiran dengan zon merah dinasihatkan untuk berpindah ke tempat yang lebih selamat. Sementara itu, pihak berkuasa masih lagi memantau keadaan sekitar tanah runtuh kerana bimbang berlaku lagi pergerakan tanah.

Bagi kinah la ini cuma pandangan kinah la ye. Kinah selalu juga pusing-pusing di kawasan Serendah tu dan kinah dapati kawasan bukit di sekitarnya semakin lama semakin gondol. Ditambah pula dengan aktiviti kuari di kawasan sekitarnya mungkin penyebab tanah runtuh ni. Pernah dulu kinah suarakan perkara ni pada suami apabila melihat kawasan bukit di sondol suatu hari nanti kemungkinan kawasan ni akan berlaku sesuatu perkara yang tidak dijangka. Sekarang lihatlah apa yang kinah jangkakan dah terjadi. Nasibla rumah kami bukan berhampiran dengan bukit kalau tidak tak tau la  macam mana.

Sikap manusia yang terlalu rakus dengan wang ringgit, untung berjuta-juta sehingga mengabaikan aspek lain. Lihatlah apa yang berlaku sekarang. Siapa yang terpaksa tanggung semua, bukan orang lain tapi kita sendiri. Tak salah pun nak jadi jutawan hartawan tapi fikirlah keselamatan orang lain juga. Bagaimanalah nasib penduduk di sekita Taman Indah ni.



Sumber: Google


© Love Is Simple
Maira Gall