Thursday, 6 October 2016

Demam Pulak


Assalamualaikum semua. Semalam Marzaqah Thahirah kena pergi ke klinik ibu dan anak untuk pemeriksaan umur satu tahun. Biasala macam- macam peel dekat klinik tu tak terkecuali dengan si kecik ni. Asyik berdrama air mata je. Jenuh duk pujuk.

Bila umur setahun ni, Thahirah kena cucuk untuk campak bagi dos yang kedua. Dos pertama masa umur 9 bulan aritu. Pada kebiasaanya lepas cucuk takde pulak demam. Kali ni demam pulak dekat rumah opahnya pulak tu. Drama air mata tadi bersambung sampai ke malam. Merengek sahaja hari ni. Biasala dah demam, merengek je la.



Pagi ni dah beransur kurang panasnya. Alhamdulillah. Kinah cuma basahkan tuala dan letakkan atas kepalanya sementara tunggu pagi nanti nak dimandikan dengan air perahan lemon. Dikatakan lemon dapat mengurangkan suhu panas dalam badan. Kinah pernah cuba masa Thahirah demam tumbuh gigi aritu. Memang berkesan.

Wednesday, 5 October 2016

Redeeem Drypers Point Shop

Assalamualaikum semua. Apa khabar hari ni? Baru-baru ni kinah ada tebus point daripada Drypers Point Shop tau. Agak lama jugak kinah simpan point ni sejak Marzaqah Thahirah lahir lagi. Kinah tebus point dalam bulan Ogos aritu dan sekarang baru dapat. Mula-mula ada gak rasa entah sampai ke tidak barang yang ditebus tu sebabnya aritu dalam email beritahu dalam 4 hingga 6 minggu ni kira dah lebih minggu dah ni. 

Petang semalam sambil teman Marzaqah Thairah tengok upin ipin ada mamat mana ntah yang call sebut nama penuh dan tanya rumah kat mana sebab nak hantar barang. Aikkk pelik juga pada mula tu mana ada kinah beli online baru-baru ni. Haa baru teringat kinah ada tebus point, ni mesti daripada Drypers.  

 Nah ni bungkusannya. Sebenarnya first time dapat daripada Super Reach Deliveries sebab tak pernah dengar nama company ni biasanya Gdex, Abx, Skynet, Poslaju je yang biasa kita dengar.

Kandungannya taraaaa baby talcum dan baby wipes. Semua ni bernilai 850 point. Masa nak tebus tu banyak barang yang dah outstock jadi kinah pilih yang ni. Jadi bila tiba stock habis tak sempat nak beli boleh guna. Lepasni boleh kumpul mata dengan gigih lagi. Takpe ada dua pack belum masuk point lagi. Ada barang best kita tebus lagi ye dik.

  Ni muka budak excited dapat hadiah kebetulan jatuh pada hari lahir dia hari ni. Aii teringat balik masa kat labour room dah setahun rupanya ye. Huhu.. 

Happy birthday anak ibu. Semoga membesar dengan jayanya dan jadi anak yang baik dan sihat dan sentiasa gembira selalu.

Pss: Nasib baik dapat parcel semalam. Kalau tak jenuh nak ambil parcel sebab dah balik kampung. Huhu

Monday, 3 October 2016

Segmen Jom Exchange Link by Mellya Crayola


Assalamualaikum semua. Jom kita ramai-ramai support segmen ni. Ikuti syarat-syarat yang mudah. Jika dapat sambutan tuan empunya blog kata nak sediakan hatdiah untuk 2 orang. Haaa tunggu apa lagi moh kite terjah segmen ni.

Pss: twitter dan instagram kinah tak ada tau 


Sunday, 2 October 2016

Chibi Maruko Chan

Assalamualaikum semua. Salam Maal Hijrah kepada semua. Kali ni entri mengenai kartun animasi daripada negara Matahari Terbit iaitu negara Jepun.

Kenal tak budak ni
Ni si Maruko Chan. Pelbagai karenah yang perlu dihadapi oleh ibu bapanya. Mengisahkan kehidupan seharian Maruko dan sahabatnya. Maruko ni boleh dikatakan orang Kedah kata Loqlaq. Ha lebih kurang macam tu la. Ada je idea dia tambah lagi bila dia inginkan sesuatu. Kinah dalam banyak-banyak anime, Maruko ni berjaya menambat hati dengan keletahnya yang tak kering gusi. Selain itu, banyak kisah tauladan dalam Maruko Chan ni dan sesuai ditonton oleh kanak-kanak berbanding dengan cerita Hagemaru tu yang ntah ape-ape. Langsung tak ada mesej.

Berbanding dengan anime ni yang banyak menerapkan kisah kekeluargaan. Ada suka dan duka yang terpaksa mereka tempuh serta kisah yang ditayangkan pun kadang kala ada dalam realiti. 
© Love Is Simple
Maira Gall