Saturday, 17 September 2016

Percutian Ke Johor Bharu

Assalamualaikum semua. Awal bulan aritu kami sekeluarga ke Pontian Kecil di Johor Bharu bagi menghadiri majlis perkahwinan sepupu suami. Kalau orang lain mungkin akan melalui jalan highway tapi kami tak. Kami suka ikut jalan lama. Sebabnya jimat duit tol dan satu lagi kita boleh tengok tempat orang. Kalau ikut highway jalannya lurus saja bosan dan cepat mengantuk. Siapa rasa macam tu? Perjalanan kami pada petang itu diselangi dengan hujan. Boleh dikatakan semua tempat hujan pada masa tu. Setibanya kami di Negeri Sembilan ada satu kawasan lupa la apa nama tempat tu jalan sesak. Pada masa tu dah malam mungkin ada kemalangan berlaku dihadapan bila semakin hampir rupanya banyak pokok tumbang kesan daripada ribut. Kami mengambil keputusan untuk berhenti di Rembau dan menginap di Hotel Rembau. Memang puas hati dengan hotel ni. Ruangnya luas siap ada beranda lagi dan paling seronok si kecik dapat tengok Zoo moo. Murah kelengkapan semua cukup. Keesokan harinya kami sebelum bergerak ke Johor kami singgah dulu melawat Tauke Karipap Klasik Rembau. Siapa duduk Rembau mesti kenal. Taukenya adalah ibu saudara suami. Selepas singgah kami meneruskan perjalanan ke Johor dengan melalui Melaka. Kan dah kata bila lalu jlan lama banyak tempat kita boleh lawati. Di Melaka kami pusing satu Melaka hihi. Sampai di Pontian Kecil dah malam dah. Kami menginap di The Oikos Hotel. Penyambut tetamu memang friendly. Masuk hotelnya waaa cantik tepi laut pulak tu. Sayangnya dapat bilik takde tingkap tengok dinding je la. Design bilik banyak menggunakan kayu pallet. Dah kena dah tu namun mesti ada tapi huhu. Tinggi sangat katilnya. Bahaya untuk budak kecil. Berhabuk pulak tu bawah katil. Harga macam hotel 4 bintang tapi facilities nya aduhai. Harga mahal mesti ada breakfast tapi tak disediakan. Biarlah kata suami ini kalilah kita tido sini. Kemudian kami bergerak ke rumah pengantin di Kg Ara Pasong bukan tak nak tido rumah pengantin kita ada anak kecik jadi susah sikit nak handle. Lepas habis kenduri kami gerak balik. Tapi kami singgah ke Melaka. Suami dari dulu lagi bercadang nak bawak tidur di Pengkalan Balak. Akhirnya tercapai juga hajatnya. Kami sewa chalet si Sri Tanjung. Banyak restoran seafood kat sini. Menurut suami masa dia askar dulu selalu juga dia dan kawannya pergi memancing di sini. Saja bawak Marzaqah Thahirah nak dia rasa pasir macam mana hihi. Kebetulan pada masa kami sarapan di tepi pantai ada sesi pengambaran untuk stesen TV3 katanya. Jumpala pengarah yang semakin meningkat naik pada masa kini. Agak-agaknya siapa ye? Masih ingat lagi slot Akasia Seindah Takdir Cinta? Pengarahnya siapa? Dapat agakkan. Siapa lagi kalo bukan Zulhuzaimy Marzuki. Lepas dah puas main pasir dan berendam kami pun berangkat pulang sebelum tu kami singgah je mana-mana pantai sepanjang perjalanan kami. Sampai rumah pun dah malam.

 Masa ni tunggu ayahnya beli pisang goreng

Lupa dah apa nama tempat ni. Tapi anginnya memang best

Dato Dr Haji Haron Din Meninggal Dunia

Assalamualaikum semua. Rata-rata semua dah tau akan pemergian tokoh ulama yang disegani ramai iaitu Dato Dr Harun Din ke Rahmatullah pada hari Jumaat kelmarin. Hilang seorang lagi tokoh ulama terkenal di Malaysia ni. Begitu banyak jasa arwah kepada negara ini. Seperti yang diminta oleh arwah, beliau akan dikebumikan di bumi San Francisso. Semoga rohnya ditempatkan di dalam kalangan orang yang beriman dan soleh. Aamiin.

Friday, 16 September 2016

Bobita Baby Carrier


Assalamualaikum semua. Pernah dengar jenama Bobita. Apa Bobita tu? Bobita tu sebenarnya adalah satu jenama baby carrier di Malaysia ni. Dulu pun kinah tak tahu sangat mengenai baby carrier ni. First kenal jenama ni bila page Bobita lalu di news feed facebook. Pergilah tengok page tu dan secara kebetulan founder tengah buka contest. Apa lagi join je la dah syarat yang sangat simple just like page dan share seberapa banyak yang mungkin. Pulun punya pulun sampai kena block dengan facebook. Tapi tula dah rezeki alhamdulillah dapatla baby carrier jenama bobita. Di datangkan dengan pelbagai warna seperti biru, merah, hitam dan kuning. Selain itu terdapat aksesori seperti panel cover dengan corak yang menarik. Bobita ni bagus tau tak macam jenama yang lain. Sebabnya rekaan yang lebih ergonomik akan memberi keselesaan kepada baby kita. Pada mulanya Marzaqah Thahirah tak mau mungkin tak biasa lagi. Bila dah selalu pakai dia suka stroller pun tak nak dah. Pendek kata memang terbaiklah. Berminat tak? Kalau berminat boleh terjah ke page Bobita Baby Carrier Malaysia founder namanya kak Atiqah Abu Bakar. Apa yang korang tak faham dan nak tahu lebih lanjut bolehla ke page tersebut. 


Ha tengok muka budak tu macam selesa je kan. Kena ingat nak pakai baby carrier ni baby mestilah lebih dari 4 bulan. Bawah 4 bulan tu boleh mencuba baby wrap. Orang mesti akan kata yang gendong anak ni cuma orang indon, orang vietnam. Tapi tula kebaikan yang diorang tak tau bila kita gendong macan ni anak kita lebih selamat terutama bila pergi tempat yang ramai orang. Badan pun tak sakit. Budak makin lama makin berat larat ke nak dukung je. Bobita ni bukan baby je boleh pakai tau toddler pun boleh pakai. Jadi berbaloilah beli ni. Tak pening dah nak beli yang saiz toddler pulak. Rasanya sampai sini je la. Berminat terus je ke page Bobita Baby Carrier Malaysia tu ye.

Thursday, 15 September 2016

Belajar menggunakan Flash Card

Assalamualaikum semua. Nampaknya setahun sekali je kinah update blog ni. Teruk sungguh ye. Biarlah ini blog saya suka hatila bila mau update ye dak. Huhu. Pejam celik dah 11 bulan dah si kecik ni. Seronok tengok dia membesar di depan mata kita selain itu kita dapat melihat perkembangannya.

Sekarang ni si kecik yang bernama Marzaqah Thahirah ni dah mula belajar nak berdiri bila dia dapat berdiri mulalah tepuk tangan sambil tersengih dengan gigi enam batang die tu menunjukkan tanda kejayaan dia. Suka ye kau nak. Rasanya dah boleh mula ajar menggunakan kad imbasan atau dalam bahasa omputihnya flash card. Berminat die dengan benda tu yela dah berwarna warni suka la die. Tapi flash card ni tunjuk pada die sekejap je dah nama pun kad imbas. Selain tunjuk kad imbas tu kita kena sebut perkataan dengan jelas. Walaupun die masih belum mengerti lagi at least kita dah bagi pendedahan padanya.


© Love Is Simple
Maira Gall