Tutorial Guna Template Btemplates

Assalamualaikum semua, korang semua dah tengokkan template kinah yang baru nikan, nampak lebih simple dan agak tersusun. Kinah ambil template ni daripada Btemplates. Free je tak payah bayar pun. Pilihan pun banyak. Mesti korang akan rambang mata tau. 


Haa bila korang click je link yang kinah bagi secara automatik akan keluar gambar seperti di atas.

Ok!!!! Dah pilih template yang berkenan di hati? Kinah nak tunjuk cara macam mana nak upload template tu. Sebelum tu make sure korang semua ada perisian Winrar Zip. Tak ada perisian tu? Korang leh download kat sini

Dah download winrar kan, ok bolehla download template pilihan hati korang tu.

Ikut step by step ye.

1. Klik template pilihan hati, korang akan nampak seperti dibawah
(Contoh je ni)

2. Nampak tak button download? Haaa tekan button download, secara automatik dia akan download. Pastu bila dah download pergi cek folder download.

3. Dah jumpa? ok right click winrar tu dan ambil extract here, sekejap je tu, akan keluar folder baru.
4. Sekarang ni kita nak upload template tu pada blog, dashboard > template >Back up/ restore

Sebelum tu download full template tu, takot jadi apa-apa dekat blog korang, susah nanti. Dah download ambil choose file, kemudian pergi folder yang korang simpan template yg dah di extract tu dan korang akan nampak dua item ni

Ambil yang bahagian bawah tu, dan tekan upload tunggu beberapa minit dan keluar la template yang baru.  Bila dah sampai sini, korang kena main-main dengan kod la untuk adjust balik blog korang. Selamat Mencuba. Tak faham?? Leave a comment ye ^_^

Semoga Berjaya :)





You Might Also Like

8 Pengomen Tegar

  1. nice tuto kinah :)
    tapi rasanya ika tak dapat laa nak ikut sebab lagi selesa tempat simple biasa2 je, haha
    ika ni malas edit2 blog, nanti satu hal pula nak ubah itu ini haha

    insyaAllah berguna untuk blogger lain ni ;)

    ReplyDelete
  2. nice... simple dan tersusun.... nk cuba jugak la nnti.. hiihihi
    bw here smbil klik apa yang patut... :D

    ReplyDelete
  3. Wow . Nice entry . Btw , comel jugak kan pakai template tu . Bosan da pakai blogskin . Jom ke blog saye dan komen entry terbaru saya .

    http://mrssuperawesome.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. nice tuto...baru tahu fungsi winrar tu apa hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe, akak dulu pun tak tau, kena rajin explore la :)

      Delete