4 Petanda Anda Good Money Habit

by - Wednesday, December 25, 2013

Assalamualaikum semua....

Kali ni kinah nak share sikit sama ada korang ni Good Money Habit ataupun tidak.

Suka Mencatat
Individu Good Money Habit ni biasanya gemar mencatat setiap pergerakan keluar masuk duit mereka. Penting bagi mereka untuk mengetahui berapa banyak duitnya keluar masuk.
Ada Tabungan 
Seorang yang optimis mengenai soal masa depan, dan setidak-tidaknya mempunyai tiga tabungan.
Berhemah
Sentiasa menilai dan membuat perbandingan harga barang dan menyediakan senarai semak sebelum membuat sebarang urusan pembelian disamping itu, lebih suka menggunakan kaedah pembelian secara kad debit berbanding kad kredit.
Disiplin
Membuat pengagihan sejumlah wang untuk digunakan sewaktu kecemasan pada setiap bulan. Selain itu, tidak melengahkan untuk membuat pembayaran kredit wajib seperti bil-bil utiliti, ansuran kereta, rumah atau sebagainya mengikut tempoh yang ditetapkan.




You May Also Like

7 Pengomen Tegar

  1. betul tu kinah. PG kadang ada buat list juga. tapi tak tentu :D

    ReplyDelete
  2. nampaknya anne xde 'good money habit' itu.. haha.. belanja ikut suka hati je.. hihi

    ReplyDelete
  3. list mama? tunggang terbalik, tunggulah azam tahun baru ni.. hihi

    ReplyDelete
  4. hoho nmpknya sy bukan good money habit...waaa~

    ReplyDelete